Een MR-minister die onder vuur ligt voor bijzonder zwak presteren, het is niet de eerste keer. Maar het dossier van de kerncentrale Tihange 1 roept grote vragen op. Want uitbaters EDF en Electrabel moesten op die centrale een belasting tot 3 miljoen euro betalen. En ondanks verschillende waarschuwingen van waakhond Creg, slaagde minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) er niet in om dat dossier op orde te krijgen en te laten betalen.
Hoe kan je nu in deze begrotingstijden, waarin iedereen de tering naar de nering moet zetten, vergeten om je dossiers op orde te zetten en zo 3 miljoen aan belastingen mislopen? Belastingen bovendien die energiereuzen EDF en Electrabel verschuldigd zijn, nu niet meteen de soort noodlijdende bedrijven waar de gemiddelde belastingbetaler mee sympathiseert.
En toch is dat de vraag die Marie-Christine Marghem (MR) vandaag moet komen beantwoorden in de Kamer. Daar ligt ze zwaar onder vuur van Groen en Ecolo, die moeilijk hun ergernis voor de energieminister in dit dossier kunnen verbergen. “De key-vraag is, heeft ze het bewust gedaan of is het uit onbekwaamheid. En de bijkomende vraag dan: wat is het ergste van de twee?”, zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo.
Hij en z’n fractie krijgen vrijbaan van de meerderheid, ze hebben zestien gedetailleerde vragen over het dossier gesteld en die moet Marghem komen beantwoorden. Het zegt veel over de irritatie die ook leeft bij de meerderheid: hoe kan dit nu in godsnaam gebeurd zijn?
Het gaat om de zogenaamde ‘nucleaire bijdrage’, een extra taks die de uitbaters van de kerncentrales moeten betalen. Voor Tihange 1, de centrale waar het hierover gaat, is dat een bedrag van tussen de 1,4 en 3 miljoen euro, te betalen door EDF en Electrabel.
“Een audit is haar geweigerd door de regering”
Het is de energieregulator of waakhond Creg die zegt dat de federale overheid recht heeft op dat geld. Dat zeggen ze al sinds oktober vorig jaar, maar minister Marghem heeft het dossier maanden schimmel laten vergaren en is dan pas, te laat, in actie geschoten. Maar documenten die Le Soir uitbracht tonen aan dat ze dus bijna een jaar geleden al wist dat er een probleem was met het geld.
Vanmiddag moet ze het dus komen uitleggen, nadat ze eerder al in een sessie tweeënhalf uur toelichting gaf. “Uit de documentatie die wij konden inzien blijkt dat ze al sinds oktober 2015 op de hoogte is en moest weten dat dit problematisch is”, zegt Calvo. “Vorige vrijdag heeft ze voorgesteld aan de regering om er auditor PWC op te zetten, maar dat is haar geweigerd door de meerderheid. Ze probeert haar nalatigheid toe te dekken. Ze gaat niet in op onze vragen. Maar voor het parlement moet ze de nodige antwoorden kunnen verschaffen.”
“Voor wie rijdt zij in feite? Dit is niet de eerste keer, geknoei in het voordeel van de nucleaire industrie. Dat begint men beu te worden. Ze moet haar job ernstig doen. Iedereen moet z’n belasting betalen, en uitgerekend bij deze grote exploitanten vergeet men het te doen.”
Heel de affaire doet denken aan een andere MR-minister, Jacqueline Galant, die ook ferm in de problemen kwam in het parlement, doordat zij of haar kabinet niet bekwaam optraden. De MR wil in elk geval een soortgelijke nederlaag vermijden.