Een CV opstellen, da’s een kunst waar je eigenlijk al een diploma voor nodig hebt. Nochtans zou het moeten lukken als je je aan een paar simpele richtlijnen houdt. Om je wat gesurf te besparen hebben we er een elftal voor jou samengeraapt. Veel succes op je nieuwe job!
1. KISS
Keep It Simple Stupid is al jaren één van de beste adviezen die je in de bedrijfswereld kan geven én kan krijgen: het geldt ook voor je CV. Probeer er geen kunstwerk van te maken, maar hou het eenvoudig: er staat al heel wat info op enkele pagina’s. Maak het niet moeilijker dan het al is.
2. Categorieën
Uiteraard moet alle relevante informatie wel op twee pagina’s passen: volgens de VDAB moeten deze categorieën er zeker bij zijn: je persoonlijke informatie, een foto, je studies en opleidingen, ervaring, talen- en computerkennis. Ook je vaardigheden, hobby’s en een paar referenties horen er ook bij. Uiteraard mag je er ook nog bijkomende informatie opzetten zoals, bijvoorbeeld, als je in aanmerking komt voor bepaalde trajecten die misschien subsidies kunnen betekenen voor je werkgever.
3. Lengte
Natuurlijk wil je zo veel mogelijk informatie op je CV zetten, maar geloof ons: twee pagina’s is het absolute maximum. Je bent namelijk niet het enige CV dat je toekomstige werkgever binnenkrijgt. Kort en bondig zijn, is dan veel beter dan zeventien pagina’s met al je hobbies en de namen van je katten.
4. Spring in het oog
We zeiden al dat je het simpel moet houden, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je geen opvallende dingen over jezelf mag vertellen. Lees je graag, maar doe je ook aan bungeejumpen? Zet dat laatste dan ook op je CV. Heb je een stage in het buitenland gedaan? Zet dat erop. Veertien kleurtjes zijn niet nodig, maar als je in een creatieve job zit, of in de grafische sector, kan je misschien iets beter verzinnen dan twee aan elkaar geniete A4’tjes.
5. Spelling en grammatica
Niet alle jobs vinden het belangrijk dat je kan tonen dat je de -dt-regel beheerst, maar sowieso toont een korte spellcheck dat je moeite wil doen om de job in de wacht te slepen. Als jij niet de moeite wil doen om een goede brief te schrijven, waarom zou je baas dan de moeite doen om ‘m te lezen?
6. Het belangrijkste eerst
Focust de jobadvertentie op je diploma of net op je sociale media-vaardigheden? Zet die categorie dan hoger. Het heeft geen zin om je talenkennis aan te prijzen als dat maar een extraatje is, als de advertentie specifiek naar een diploma ingenieur vraagt. Zet je diploma’s dan bovenaan. Omgekeerd: als social media manager, zet je je blog bovenaan en je diploma misschien wat lager.
7. Korte zinnen
Je hoeft niet te bewijzen dat je het synoniemenwoordenboek van buiten kent en de kans dat je iemand zeer formeel moet aanspreken, is klein. Laat de archaïsche uitspraken dus thuis, gebruik normale taal en blijf gewoon beleefd.
8. Geen jargon
En daarover: tenzij je een proef moet afleggen of je werkervaring moet beschrijven, gebruik je best geen jargon. Zeg niet dat je ground floor manager was als je gewoon poetst en noem jezelf geen hygiënespecialist als je vertegenwoordiger voor huishoudproducten bent geweest.
9. Hou het relevant
Dat je ooit chiroleider bent geweest, kan relevant zijn. Maar zeventien vakantiejobs als afwasser oplijsten, is dat al een pak minder. Wees professioneel: zorg ervoor dat wat je laat zien, ook de moeite is om te vermelden. Je praat tijdens je sollicitatiegesprek toch ook niet over je favoriete afhaalmaaltijd? Nee: hou het relevant.
10. Wees niet verschrikkelijk origineel maar wel persoonlijk
Zoals we al zeiden is een kleurenbonanza niet de bedoeling. Maar probeer ook niet teveel twintig in een dozijn te zijn. Zeker op de stukken in je CV waar je goed kan overkomen, speel je best op je sterktes. Sommige mensen spreken een extra taal, zoals Arabisch of Deens. Anderen hebben misschien een coole of aparte hobby (zoals kantklossen, weeshuizen bouwen of Deens leren). Zet dat er zeker in, het geeft de HR-afdeling een reden om aan jou te denken als ze op zoek zijn naar een kandidaat.
11. Laten nalezen
Hoe gewéldig je ook bent in het opstellen van sollicitatiebrieven en CV’s: laat ze toch nalezen. Een typo is snel gemaakt en in je eigen tekst lees je het snelst over fouten. En aangezien je dit artikel aan het lezen bent, wil je waarschijnlijk het beste CV ooit. Wel, geloof ons. Laat ‘m nakijken.