Hoe weten blinde atleten op de Paralympische Spelen welke medaille ze hebben gekregen?

De Paralympische Spelen zijn al even bezig. En omdat para- en G-sporten maar zelden op televisie te zien zijn, is dat voor veel kijkers een grote ontdekkingstocht. Zo verscheen er hier en daar de vraag of atleten met een visuele beperking wel zeker kunnen zijn of ze de juiste medaille hebben gekregen. Daar blijken enkele eenvoudige trucjes voor te bestaan.

Na de succesvolle Olympische Spelen voor België – met tien medailles – is ons land ook op de Paralympische Spelen in Parijs zeer goed bezig. Enkele dagen voor het einde van deze editie staat de teller qua medailles al op elf. Met amper 29 atleten heeft ons land nochtans geen supergrote delegatie afgevaardigd.

Visuele beperking

Opvallend is dat er in de Belgische delegatie geen enkele atleet is met een visuele beperking. Daarom krijgen deze categorieën in ons land ook iets minder aandacht. Nochtans zijn er voor deze atleten enkele opvallende zaken voorzien.

Daarbij zijn er ook speciale medailles gemaakt voor de atleten met een visuele beperking. Op die manier kunnen zij ook weten of ze een gouden, zilveren of bronzen medaille vasthebben. Het systeem om dat mogelijk te maken, is vrij eenvoudig. Dat gebeurt namelijk met kleine streepjes die aangebracht zijn aan de zijkant. Een gouden medaille heeft zo één streepje, een zilveren medaille heeft er twee en een bronzen drie.

Andere systemen in Tokyo en Rio

Het systeem van de Paralympische Spelen in Parijs is uniek aan deze editie van 2024. In Tokyo koos de organisatie voor een gelijkaardig systeem. Daar ging het echter om één, twee of drie bolletjes die aan de zijkanten van de medailles waren aangebracht.

De organisatie van de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro kwam dan weer een stuk origineler uit de hoek. Zij gingen voor een onderscheidend geluid per kleur van de medaille. Zo zaten er in een bronzen medaille 16 kleine stalen balletjes, waardoor die een zacht ratelend geluid maakte. Een zilveren medaille bevatte dan weer 20 zo’n balletjes zodat die iets harder klonk. Een gouden medaille klonk het luidst dankzij 28 stalen balletjes die erin zaten.

Meer
Lees meer...