Heb jij de gokmicrobe ook te pakken? Hoewel we rationeel weten dat we eigenlijk bijna geen kans maken, doen we nog massaal mee aan de lotto en aan gokspelen. Maar hoe zit het eigenlijk met de belastingen op je prijzengeld? En wat als je plots miljonair wordt? Tot wie kan je je dan richten voor advies?
An Lammens, woordvoerster van de Nationale Loterij, laat aan newsmonkey weten dat Lottowinnaars inderdaad geen belastingen moeten betalen op hun prijzengeld. Als je besluit om te investeren, moet je uiteraard belastingen betalen op de belastbare inkomsten uit die investering.
Bovendien voorziet de Nationale Loterij een opvangnet voor winnaars. “Wij staan vooral bij op het psychologisch vlak”, zegt Lammens. “Zo mogen we het eigenlijk niet noemen. Maar de meeste winnaars willen absoluut hun anonimiteit behouden en zijn er als de dood voor dat mensen uit hun omgeving hen zouden ontmaskeren. Daarom begeleiden we hen de eerste dagen.”
Belangeloos advies
“Bovendien geven we hen uitleg over het verschil tussen private banken en publieke banken”, gaat ze verder. “Als je vijf miljoen euro wint, zet je je geld vanzelfsprekend bij een private bank. We laten de keuze van de bank aan de winnaar over, we geven alleen maar uitleg. Dan is het verhaal voor ons afgelopen. We sporen de winnaars niet aan om voor een bepaalde bank te kiezen en we vertellen hen niet waar ze hun geld best investeren. Dat zou tot belangenvermenging kunnen leiden. Onze taak is ervoor zorgen dat de winnaars zich comfortabel voelen, dat ze iemand hebben tot wie ze zich kunnen richten.”
Hoe zit het bij andere spelprogramma’s?
Andere kansspelen dan die van de Nationale Loterij zijn in principe bij wet verboden, tenzij de organisatoren een vergunning krijgen van de Kansspelcommissie. De belspelletjes op televisie zijn er al enkele jaren uit, maar er wordt tegenwoordig meer dan ooit gegokt op het internet.
Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, laat aan newsmonkey weten dat de belastingheffing op dit soort spelen in Wallonië door het gewest zelf geregeld wordt, in Vlaanderen en Brussel door de FOD. In die laatste twee regio’s wordt in principe een belasting van 15 procent geheven op het brutobedrag van wat ingezet wordt bij de kansspelen. In dat brutobedrag zit ook het geld dat eventueel betaald werd voor de inschrijving om deel te nemen aan het spel.
Uitzonderingen
Toch zijn er enkele uitzonderingen: bij online spelen, weddenschappen op paardenrennen, hondenwedstrijden en sportevenementen bedraagt het belastingtarief maar 11 procent. Ook voor casinospelen geldt een apart belastingtarief. Die kunnen van spel tot spel verschillen, maar Adyns wist ons de exacte tarieven niet te bezorgen.