Meer nog dan de minimumleeftijd, is het volgens onderzoekers aan de HoGent en de universiteiten van Gent en Luik de alcoholprijs die bepaalt hoeveel jongeren drinken. De onderzoekers pleiten er dan ook voor de alcoholprijs op te trekken en non-alcoholische dranken goedkoper te maken.
Sinds 2009 ligt de minimumleeftijd voor alcohol op 16 jaar. Maar dat jongeren nu ook echt minder drinken dan daarvoor, ligt volgens onderzoekers aan de HoGent en de universiteiten van Gent en Luik niet helemaal aan die verlaging van de minimumleeftijd. Zij zien vooral een verband met de prijs.“Meer waar uit hun geld halen”
“We merken dat wanneer jongeren meer geld hebben of wanneer de prijs lager is, ze ook meer alcohol verbruiken”, legt onderzoekster Tina Van Havere van de HoGent uit aan VRT NWS. Wanneer bier en frisdrank evenveel kosten, merkten de onderzoekers op dat er vaker voor de pint wordt gekozen. “Ze proberen zo meer waar uit hun geld te halen”, meent Van Havere.
Diezelfde ingesteldheid zie je uitvergroot op all-in-fuiven, waar een toegangsticket heel duur is maar daarna wel gratis gedronken mag worden. Jongeren gaan die hoge toegangsprijs dan proberen compenseren door (enorm) veel te drinken. Dan gebeurt het zelfs dat er zijn die zo over de schreef gaan dat ze in het ziekenhuis belanden, stellen de onderzoekers. “Voor jongeren is het heel belangrijk dat ze zoveel mogelijk uit hun zakgeld kunnen halen. Maak de prijs van alcohol dus hoger en non-alcoholische dranken goedkoper. Of in het geval van water zelfs gratis”, is Van Havere duidelijk.
Alcoholcultuur
Die alcoholprijs verhogen, is echter maar een van de vele maatregelen die de onderzoekers voorstellen. Zij raden een heel nieuw alcoholbeleid aan. Ook de alcoholcultuur in ons land is een probleem dat moet aangepakt worden, menen ze.
Voor het departement Volksgezondheid, van minister Maggie De Block (Open Vld), zijn de resultaten van de studie geen verrassing. Zij zien hun beleid bevestigd. De Block verhoogde zo in 2016 al de accijnzen op alcoholische dranken. Al moet de prijs volgens de onderzoekers dus toch nog omhoog, willen ze jongeren echt afraden alcohol te drinken.