CD&V en Open Vld halen in het Vlaams parlement de zware kanonnen boven. Minister Liesbeth Homans (N-VA) haar “geloofwaardigheid is aangetast”, en nog, “ze gebruikt de rapporten van staatsveiligheid voor politieke spelletjes”. Maar Homans is niet onder de indruk. Op Twitter liet ze duidelijk weten: “Ik zet door”.
Een ongemakkelijke spanning tussen de coalitiepartners, die was er al langer. En wie niet de hele voorgeschiedenis van incidenten, speldenprikken en vingerwijzen tussen N-VA, CD&V en Open Vld zou kennen van de afgelopen twee jaar, zou denken dat deze coalitie van vandaag op morgen omvalt, of dat Liesbeth Homans (N-VA) minsters haar koffers zal mogen pakken.
Maar niets is minder waar. Iedereen in de Wetstraat weet ondertussen dat de karavaan altijd maar verder trekt, ook al blaffen de honden nog zo hard, zeker in de meerderheid.
In het geval van Homans, Vlaams vicepremier en minister van Binnenlands Bestuur, is er ook echt sprake van gewenning. Haar figuur ligt bijzonder regelmatig onder vuur, al meerdere keren werd het actualiteitsdebat in het Vlaams parlement gedomineerd door een discussie na uitspraken van de minister. En telkens sluiten zowel CD&V als Open Vld zich min of meer aan bij de kritiek van de oppositie, om dan op het eind toch altijd de kant van de meerderheid te verkiezen.
Tot nader order geniet Homans de onvoorwaardelijke steun van haar partij, ondanks een hardnekkige fluistercampagne dat haar rol uitgespeeld zou zijn. En dus weet iedereen dat, zelfs nog voor het debat begint, op het eind Homans nog steeds in haar stoel zit.
Staatsveiligheid versus Homans
Aanleiding van de discussie is deze keer het feit dat Homans de vergunning van de Fatih-moskee in Beringen heeft ingetrokken. Dat deed ze naar eigen zeggen op basis van rapporten van de Staatsveiligheid. Maar die dienst sprak tegen ooit enig advies daarover gegeven te hebben. “De Staatsveiligheid stelt vast dat elementen van haar rapport aanleiding geven tot conclusies die door de dienst nooit zijn getrokken”, zo lieten ze fijntjes weten.
Homans wees gisteren in het Vlaams parlement nog eens op de link tussen de Fatih-moskee en Diyanet, het ministerie van Religieuze Zaken in Turkije, waarop sterke man Erdogan en z’n AKP een bijzonder stevig greep hebben. Erdogan en z’n regime zouden Diyanet gebruiken om de Turkse diaspora in België heel sterk in het oog te houden, zeker de tegenstanders van de AKP. En op die manier wordt het Turkse interne conflict ook in België geïmporteerd.
Voor Open Vld haalde Jean-Jacques De Gucht stevig uit naar Homans: “Het is duidelijk dat haar communicatie mank loopt. Haar geloofwaardigheid is aangetast.” Want in de rapporten van de Staatsveiligheid gaat het niet specifiek om de moskee in Beringen, er zijn dertien Diyanet-moskeeën. “Dus waarom enkel die ene moskee aanpakken?”, zo wilde De Gucht weten.
CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel was haast even scherp: “De vraag is of de minister dit zorgvuldig en efficiënt heeft aangepakt. Waarom is er geen dialoog geweest en is het lokale bestuur niet geïnformeerd? Ik heb de indruk dat zij de rapporten van Staatsveiligheid op een bepaalde manier aanwendt om haar punt te maken en er een politiek spelletje van te maken.”
De oppositie had nauwelijks nog werk. “Minister Homans blijkt niet in staat om oplossingen voor het dossier aan te reiken, ze heeft het probleem alleen maar groter gemaakt”, zo zei Joris Vandenbroucke (sp.a).
Maar Homans zelf? Die liet het allemaal over zich heen gaan. Ze deelde ’s avonds opnieuw een prikje uit, met een tweet, waarin het had over ‘Theater Vlaams parlement’. “Ik zet door”, klonk het strijdvaardig. Vanmorgen nog noemde ze het opnieuw “slecht toneel”. “Eerst loog ik, dan mocht ik info niet gebruiken, en nu breng ik de veiligheid van de staat in het gevaar? Wat is het volgende?”, vroeg ze zich af.
Erdogan's politiek is verwerpelijk, mr 't afnemen van de erkenning van één vn zijn moskeeën is een stap te ver.ik zet door! #theatervlaparl
— Liesbeth Homans (@LiesbethHomans) April 10, 2017
Erdogan is vast onder de indruk. #fakepolitics https://t.co/kNhaWIWm1W
— Joris Vandenbroucke (@JorisVDBroucke) April 10, 2017
Eerst loog ik,dan mocht ik info nt gebruiken en nu breng ik de veiligheid v/d staat in 't gevaar?? Wat is het volgende? #slechttoneel pic.twitter.com/gc1KP5CIiq
— Liesbeth Homans (@LiesbethHomans) April 11, 2017