Homoseksualiteit is geen keuze

Veel te vaak krijgen we te horen dat we keuzes kunnen maken op gebied van ons liefdesleven, carrière, privé. Homoseksueel of transgender zijn is helemaal geen keuze, maar een deel van je identiteit, een voorkeur.

Er wordt nog veel te vaak commotie gemaakt over homoseksualiteit maar elke dag gebeuren er wel honderden incidenten die hiermee te maken hebben. Orlando kreeg eerder dit jaar te maken met extreme homohaat, hierbij vielen honderden gewonden en doden. Op 29 oktober werd het Italiaanse dorp Amatrice getroffen door een zware aardbeving. Cavalcoli verklaarde dat de seismische schokken een goddelijke straf was door het homohuwelijk. Zelfs in de christelijke gemeenschap staat liefde tussen het geloof. Federica citeerde: “We vragen dat onze kerk alle mensen opneemt die elkaar liefhebben”. Deze ex-non gaf eerder dit jaar haar jawoord aan haar kloosterzuster.

Onderzoek

Sinds de jaren 90 is bekend dat de genetische factor mee bepalend is voor de seksuele geaardheid. In het verleden werden er tal van studies gedaan naar de term homoseksualiteit. Volgens neurobioloog Dick Swaab wijst alles op een vroege programmering van onze seksuele oriëntatie in de baarmoeder. Wetenschappelijke onderzoekers stellen dan weer vast dat de homoseksuele geaardheid voortkomt uit omgevingsfactoren en biologische invloeden. Anderen spreken dan over erfelijkheid van de chromosomen die een rol spelen bij de geaardheid. Tal van studies werden er gemaakt, maar concrete antwoorden zijn er niet. Onderzoekers en psychologen staan lijnrecht tegenover elkaar. Het zal nog jaren duren voor de wetenschap erin slaagt antwoorden te vinden.

Discriminatie

“Herinner jij je nog het moment dat gij ervoor gekozen hebt om hetero te zijn. Neen, dat was gewoon de natuur die zei, ge zijt hetero. Dat is bij ons ook zo.” Jani Kazaltzis sprak deze woorden uit in een boodschap naar aanleiding van een uitspraak die Aaron Malinsky deed bij Bart Schols in De Afspraak. De rabbijn beweerde dat het in zijn gemeenschap onmogelijk is dat iemand homo wordt omdat de jongeren niet naar een discotheek gaan en niet in de verleiding komen. Discriminatie is nog altijd een feit en dat merken we op bij procedures als adoptie. Pas in 2004 word officieel de wet afgekondigd die toekomstige homokoppels toelaat adoptie uit te voeren. In 2003 werd de wet op het homohuwelijk afgekondigd. Toch geven deze wetten de holebi’s de mogelijkheid om te leven in een samenleving met dezelfde rechter als iedere andere burger.

Maatschappelijke discussies

Dat homoseksualiteit aanzien wordt als een groot taboe werd duidelijk toen K3 hun album lanceerde en één nummer bracht tal van discussies met zich mee: ‘Prinsesje en superman’. Het nummer werd geschreven naar aanleiding van de schietpartij in Orlando. Alain Vande Putte zocht de juiste K3-manier om een boodschap over te brengen naar de gezinnen en hun kinderen. We leven anno 2016, we zien steeds meer samengestelde gezinnen van hetzelfde geslacht en jongeren zullen zich steeds meer durven te uiten.Toch zijn er nog mensen die homoseksualiteit onacceptabel vinden. In de VS worden er zelfs kampen gehouden voor homo’s in de hoop dat ze daar zouden ‘genezen’.

Moed

Het contrast tussen de jaren ’90 en ver daarvoor en anno 2016 heeft vrijwel een positieve evolutie ondergaan. Er zijn wetten afgekondigd, het taboe wordt stilaan doorbroken en het is helemaal niet zo vreemd meer als we mensen over straat zien lopen met dezelfde seksuele voorkeur. Organisaties worden opgericht die in teken staan van homoseksualiteit en transseksualiteit. Voor veel jongeren, zelfs volwassenen zijn dit soort van zaken nog niet genoeg en zijn ze nog steeds bang om hun seksuele voorkeur te aanvaarden. Het vraagt moed.