Aspirine wordt door velen beschouwd als de oorspronkelijke pijnstiller, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebruikt om hoofdpijn, kiespijn en koorts te behandelen. Maar in de loop der jaren hebben wetenschappers zijn brede krachten ontdekt.
Aspirine wordt door velen beschouwd als de oorspronkelijke pijnstiller, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Het werd oorspronkelijk gebruikt om hoofdpijn, kiespijn en koorts te behandelen. Maar in de loop der jaren hebben wetenschappers zijn brede krachten ontdekt.
In de jaren 70 begon aspirine te worden voorgeschreven voor de preventie van hartaanvallen en beroertes nadat zijn vermogen om bloedstolsels te voorkomen werd ontdekt – vandaar de uitdrukking “een aspirine per dag houdt de dokter weg”.
Onderzoekers waren enthousiast om deze anti-bloedplaatjeskrachten te gebruiken tijdens de Covid-19-pandemie om patiënten met het virus te behandelen. In feite toonde een uitgebreide review in het tijdschrift Clinical Epidemiology and Global Health aan dat het gebruik van aspirine significant geassocieerd was met een verminderd sterfterisico onder patiënten met Covid-19.
En meest recentelijk hebben onderzoekers van de Universiteit van Cambridge ontdekt dat het mogelijk het terugkeren van kanker kan stoppen door het immuunsysteem te stimuleren, in wat zij beschreven als een eurekamoment.
Dus, met zijn meerdere toepassingen en meer veelbelovend onderzoek in de pijplijn, wat zijn de voordelen van aspirine en zouden we het allemaal moeten nemen?
Wat is aspirine precies en waar wordt het voornamelijk voor gebruikt?
Aspirine maakt deel uit van een klasse medicijnen die niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) worden genoemd. Deze worden gebruikt om pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. Aspirine doet dit door een enzym in het bloed te blokkeren dat hormonen produceert die ontstekingen signaleren, zegt Dr. David Crosby, hoofd van preventie en vroegtijdige opsporing bij Cancer Research UK.
Als je gewond bent geraakt of een infectie hebt, produceert het lichaam prostanoïden die pijnsignalen naar de hersenen sturen. Aspirine stopt het lichaam met het produceren van deze hormonen, wat pijn en temperatuur verlaagt en zwelling vermindert.
Aspirine is ook een antiplatelet dat helpt hartaanvallen of beroertes te voorkomen. Het doet dit door te helpen voorkomen dat bloedplaatjes (kleine cellen die in ons bloed circuleren) aan elkaar kleven en stolsels vormen, wat helpt bij de preventie van hartaanvallen en beroertes, legt Louise Organista uit, een geavanceerde kwetsbaarheidsapotheker en medevoorzitter van de British Geriatrics Society pharmacy group.
De beste manier om aspirine te nemen om te voorkomen:
Hart- en vaatziekten
Het wordt in een lage dosis voorgeschreven als secundaire maatregel, voor mensen die een hart- en vaatziekte hebben of een hartaanval of beroerte hebben gehad om te helpen voorkomen dat er nog een gebeurt. De meest voorkomende lage dosis voor langdurige therapie is 75 mg eenmaal per dag, wat op recept verkrijgbaar is, zegt Organista. “Het is een zeer kleine dosis, die patiënten in het verleden misschien een ‘mini-aspirine’ noemden.”
Hogere doses worden soms voorgeschreven in eenmalige scenario’s, of voor een zeer korte duur, en zijn meestal voor iemand die net een hartaanval of beroerte heeft gehad, waar een hoger antiplatelet-effect nodig is. Het keert dan normaal gesproken terug naar de dagelijkse dosis van 75 mg om te voorkomen dat er in de toekomst stolsels ontstaan.
Pijnverlichting
Aspirine wordt gedurende een korte periode in een hogere dosis gebruikt om verkoudheid en griepachtige symptomen te behandelen, een hoge temperatuur te verlagen en alledaagse pijnen zoals kiespijn en menstruatiepijn te verzachten. Een tablet met normale sterkte (verkrijgbaar zonder recept in apotheken en supermarkten) is 300 mg en de gebruikelijke dosis is één of twee tabletten, elke vier tot zes uur ingenomen.
Voor kortstondige pijn hoeft aspirine slechts één of twee dagen te worden ingenomen. Als het echter door een arts is voorgeschreven, neem het dan zo lang als zij aanbevelen.
Wanneer aspirine niet geschikt is voor pijnverlichting, zijn alternatieven om te overwegen paracetamol, ibuprofen of lage dosis codeïne.
Is het veilig om aspirine te combineren met andere pijnstillers?
Hoewel het als veilig wordt beschouwd om aspirine als pijnstiller te nemen met paracetamol of codeïne, wordt het niet aangeraden om het met ibuprofen te mengen.
Ze zijn beide NSAID’s en zijn dus vergelijkbaar in hun effecten, legt Dr. Crosby uit.
NSAID’s stoppen het lichaam met het produceren van bepaalde chemicaliën die ontstekingen veroorzaken. Zowel aspirine als ibuprofen kunnen het risico op bloedingen verhogen, dus artsen zeggen dat je ze nooit moet combineren. “We zouden alternatieve medicijnen voor pijnverlichting of zelfs topische ibuprofen-gel aanbevelen, die minder systemische absorptie heeft,” zegt Organista.
Soms is het onmogelijk om te voorkomen dat twee medicijnen worden voorgeschreven die beide een hoger risico op bloedingen met zich meebrengen, maar Organista zegt dat medici dit bestrijden door gastroprotectieve medicatie zoals protonpompremmers (PPI’s) mee voor te schrijven en ervoor te zorgen dat patiënten zich bewust zijn van het risico.
PPI’s richten zich op en remmen de “protonpomp”, een enzym dat verantwoordelijk is voor de zuurafscheiding in de maagwand. Dit helpt zweren en erosies in de maag te genezen, stabiliseert bloedstolsels en vermindert zo het risico op bloedingen.
Kan aspirine voorkomen dat kanker terugkomt?
Er zijn momenteel verschillende studies die de mogelijkheden van aspirine onderzoeken om kanker te voorkomen, hoewel Organista waarschuwt dat klinische proeven vaak ongeveer 10 jaar kunnen duren voordat een gelicentieerde dosis is overeengekomen.
De onderzoekers van de Universiteit van Cambridge die de effecten van aspirine op het immuunsysteem ontdekten, zijn van plan hun studie te vertalen naar potentiële klinische praktijk door samen te werken met de Add-Aspirin-proef, die door Cancer Research UK wordt gefinancierd samen met het National Institute for Health Research. Deze klinische proef onderzoekt of aspirine het terugkeren van bepaalde kankers na behandeling kan voorkomen wanneer de ziekte lijkt te zijn verdwenen, legt Dr. Crosby uit.
Cancer Research UK financierde ook de CAPP2-proef die aantoonde dat dagelijkse aspirine het risico op darmkanker kan verminderen bij mensen met het Lynch-syndroom, een erfelijke aandoening die het risico op darmkanker verhoogt. Ze onderzoeken nu de meest effectieve dosis aspirine voor het voorkomen van darmkanker bij mensen met het Lynch-syndroom in de CAPP3-proef.
“We zijn nog niet op het punt waar er een verandering in de NHS-richtlijnen zal zijn, maar er zijn echt veelbelovende signalen,” zegt Dr. Crosby.
Wat zijn de bijwerkingen van aspirine?
Omdat het helpt te voorkomen dat bloed stolt, kan aspirine soms het risico op bloedingen verhogen, vooral wanneer het gedurende een langere periode wordt ingenomen.
Het kan ook nadelige gevolgen hebben voor het maagdarmstelsel wanneer het gedurende een langere periode wordt ingenomen, legt Dr. Crosby uit. Het kan maagzweren en bloedingen in de maag-darmen veroorzaken of verergeren.
Organista zegt dat de bijwerkingen bijzonder gevaarlijk zijn voor oudere mensen, omdat zij meer kans hebben op andere complicaties of aandoeningen die een verhoogd risico op bloedingen met zich meebrengen.
Wie zou geen aspirine moeten nemen?
Mensen die bloedverdunnende medicatie gebruiken, moeten aspirine vermijden. De meest voorkomende bloedverdunnende medicatie is warfarine, het meest voorgeschreven anticoagulans in het VK. Het vermindert het stollingsvermogen van het bloed en kan het risico op een beroerte bij mensen met atriumfibrilleren aanzienlijk verminderen.
Een studie uit 2019 van de Universiteit van Michigan toonde aan dat patiënten die aspirine kregen voorgeschreven naast warfarine-natriumbehandeling statistisch hogere bloedingspercentages, spoedeisende hulpbezoeken en ziekenhuisopnames voor bloedingen hadden.
Het wordt daarom niet aangeraden om warfarine met aspirine te combineren, tenzij specifiek aanbevolen en voorgeschreven door een arts.
Medicijnen zoals antidepressiva en andere NSAID’s zoals ibuprofen brengen ook een verhoogd risico op bloedingen met zich mee, dus het combineren van deze met aspirine kan gevaarlijk zijn.
Meer zelden kan aspirine gevaarlijk zijn voor mensen met astma. “Het kan wat we bronchospasme noemen veroorzaken,” legt Organista uit. “Het kan ervoor zorgen dat je bronchus of luchtwegen samentrekken, waardoor het astmatische symptomen kan verergeren of tot een astma-aanval kan leiden.” Mensen met astma worden daarom aangespoord om aspirine te vermijden.
FAQS
Is aspirine hetzelfde als ibuprofen?
Zowel aspirine als ibuprofen zijn NSAID’s en zijn vrij vergelijkbaar in hun effecten.
Ze kunnen beide pijn, koorts en ontstekingen verminderen. Echter, terwijl aspirine een bloedverdunner is en kan worden gebruikt als een lage dosis preventieve maatregel tegen hartaanvallen en beroertes, heeft ibuprofen niet hetzelfde effect.
Bovendien wordt alleen aspirine onderzocht op zijn potentiële anti-kanker effect.
Is aspirine een bloedverdunner?
Ja – aspirine verdunt het bloed, wat helpt om bloedstolsels te voorkomen.
Het doet dit door een enzym genaamd cyclo-oxygenase te blokkeren dat een reeks hormonen produceert die prostanoïden worden genoemd. Prostanoïden zorgen ervoor dat bloedplaatjes aan elkaar kleven, dus door het enzym met aspirine te blokkeren, wordt de vorming van bloedstolsels verminderd en het bloed verdund.