Er is sinds de tweede helft van 2022 een duidelijke afkoeling van de Vlaamse vastgoedmarkt merkbaar, met een vrijwel nulgroei van de prijzen tot gevolg. Dat zegt ERA, een van de grote makelaarsgroepen van het land.
Huizenprijzen stijgen niet meer in Vlaanderen: “De afkoeling is ingezet”, zegt makelaarsgroep ERA
Waarom is dit belangrijk?
Het is de eerste keer dat uit grootschalige statistieken blijkt dat de vastgoedmarkt een kantelpunt bereikt heeft. De renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) spelen een grote rol.De essentie: De huizenprijzen blijven met een stijging van amper 0,5 procent in de tweede helft van het jaar zo goed als status quo, zo blijkt uit de ERA Barometer, een jaarlijks onderzoek van ERA en de Universiteit Antwerpen.
De details:
- Typisch voor het onderzoek is dat het de prijsevoluties niet van jaar tot jaar vergelijkt, maar per half jaar. Dat geeft een verfijnder beeld van wat er werkelijk aan de gang op de vastgoedmarkt.
- Meer bepaald kan zo het effect van de renteverhogingen door de ECB, die woonkredieten duurder maakten, ingeschat worden.
- “We zien duidelijk een kanteling in het midden van dit jaar, niet toevallig na de sterke stijging van de rentevoeten. Dit is in lijn met ons eerder onderzoek dat een sterke relatie tussen de hypotheekrente en vastgoedprijzen aantoont”, zegt Sven Damen, onderzoeker van de Universiteit Antwerpen in een toelichting.
- “De cijfers bevestigen wat wij elke dag op de vastgoedmarkt ervaren. Met 0,5 procent mogen we spreken van een nulgroei van de prijzen. Er zit dus zonder twijfel vertraging in de groei op de vastgoedmarkt”, zegt Johan Krijgsman, CEO van ERA België.
- Nog een aanwijzing van de afkoeling: in het vierde kwartaal van 2022 stonden woningen gemiddeld 91 dagen te koop, 10 dagen langer dan in het tweede kwartaal.
- De vertraging van de vastgoedmarkt werd onder meer door de economen van BNP Paribas Fortis voorspeld.