Je staat op je eigen benen en het zit eraan te komen: je wil in de nabije toekomst graag het avontuur aan om alleen te gaan wonen. Spannend! Maar wat is dan de beste optie? Een huis of appartement huren of toch eerder kopen? Beiden hebben heel wat voor- en nadelen. Wij maakten even een korte vergelijking.
Waarom huren?
Huren lijkt vaak de makkelijkste en meest logische oplossing, zeker als je nog niet beschikt over de nodige financiële middelen. Maandelijks een huursom en wat bijkomende kosten betalen en klaar is kees. Wanneer je huurt, hoef je je voor de rest weinig aan te trekken. Het groot onderhoud van een woning bijvoorbeeld behoort tot de bekommernis van de eigenaar.
En wil je graag ergens anders gaan wonen? Dichter bij je werk of je familie? Dan brengt dat weinig problemen met zich mee. Rekening houdend met je opzegtermijn, kan je staan en gaan waar je wilt. Verder is huren geen al te grote rompslomp. Het beperkt zich tot veel minder ingewikkelde stappen dan kopen. Vaak is het een kwestie van weken, vooraleer de huurder kan beginnen settelen in zijn nieuwe stek. Housewarming check!
Waarom kopen?
Akkoord, je moet eerst een som geld sparen om te kunnen kopen. Soms is het slim om nog een poos langer bij Hotel Mama te blijven en zo je spaarpot te vergroten. Maar wanneer de tijd rijp is, word je uiteindelijk eigenaar van een eigen stulpje en dat geeft je een zekerheid. Kopers ‘gooien ook geen geld weg’ omdat het interessanter is om een lening af te betalen dan huurgeld neer te tellen. Op een lange termijn wordt een huis dus echt helemaal van jou.
Af en toe last van veranderingsdrang? Dan is kopen erg ideaal! Een muur openbreken of het hele huis in een ander kleurtje steken, het kan allemaal. Het kostenplaatje komt natuurlijk wel op jouw schouders terecht. Al geniet je bij de eerste woning altijd van premies en financiële voordelen.
Niet over één nacht ijs
Huren en kopen, het heeft allebei z’n positieve en negatieve punten. De ideale keuze bestaat niet. Wat je ook doet: weeg de voor- en nadelen goed af en maak een weloverwogen beslissing. Zoiets gebeurt heus niet in een-twee-drie. Antwoord op vragen zoals ‘hoe lang wil je ergens wonen?’ en ‘heb je een vast inkomen?’, helpen je alvast een heel stuk op weg.