Aantal huurcontracten in Vlaanderen daalt met 30 procent op een jaar tijd

Het aantal nieuwe huurcontracten in Vlaanderen bereikte in de eerste helft van 2024 een historisch dieptepunt. Ten opzichte van dezelfde periode in 2023 daalde het aantal afgesloten contracten met maar liefst 30 procent. Het tekort aan beschikbare huurpanden op de markt blijkt de grootste oorzaak van deze opmerkelijke daling.

Uit de Huurbarometer van de Confederatie van Immobiliënberoepen Vlaanderen (CIB) blijkt dat er in de eerste helft van 2024 slechts 20.600 nieuwe huurcontracten werden afgesloten. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2023 waren dat er nog 29.100. Deze scherpe daling wijst op een structureel probleem op de huurmarkt.

Ondanks het dalende aantal nieuwe huurcontracten, blijven de huurprijzen in Vlaanderen stijgen. De gemiddelde huurprijs nam in de eerste helft van 2024 toe met 3,3 procent en bedraagt nu gemiddeld 912 euro per maand. Dit toont aan dat de vraag naar huurpanden groot blijft, ondanks het beperkte aanbod.

Meerdere oorzaken van daling

Volgens CIB zijn er verschillende factoren die bijdragen aan de terugval van nieuwe huurcontracten. Een belangrijke oorzaak is de stijgende rente, die het minder aantrekkelijk maakt om te investeren in vastgoed. Veel potentiële investeerders kiezen ervoor om hun geld in staatsbon te steken, wat resulteert in minder nieuwe huurpanden op de markt.

Daarnaast zorgt de hoge rente ervoor dat veel huurders langer blijven in hun huidige huurwoning. Ze stellen de aankoop van een huis of appartement uit omdat de hogere rentetarieven de kosten van een lening aanzienlijk verhogen.

Ten slotte hebben ook nieuwbouw- en reconversieprojecten te lijden onder de stijgende kosten van bouwmaterialen en vertragingen door de hoge rente. Dit zorgt ervoor dat er minder nieuwe woningen op de markt komen, wat de schaarste op de huurmarkt alleen maar verergert.

Oproep voor beleid

CIB benadrukt dat het probleem voornamelijk ligt bij het aanbod van huurwoningen. Terwijl de vraag stabiel blijft of zelfs toeneemt, is het aanbod aan nieuwe huurpanden sterk afgenomen. “De interesse in huurwoningen blijft groot, maar het aanbod kan de vraag niet bijbenen”, zegt CIB. Ze roepen op tot een gericht woonbeleid dat private investeerders stimuleert en de voordelen van de huurmarkt beter in de verf zet.

Meer
Lees meer...