Iedereen verliest bij een Grieks faillissement: hoeveel schulden heeft Athene bij België en andere eurolanden?

De Grieken hebben gisteren duidelijk hun mening getoond: nee tegen extra besparingen. Dat zal de onderhandelingen met de geldschieters zeker niet makkelijker maken, want zij stelden verdere hervormingen (en besparingen) voor om de noodsteun te verlengen. Maar aan wie is Griekenland eigenlijk nog geld verschuldigd, en hoeveel?

Griekenland is een pak landen echt heel veel geld verschuldigd. In totaal gaat het om 312,7 miljard euro, leren we uit onderstaande grafiek van persbureau AFP. Dat is echter niet allemaal rechtstreeks afkomstig van de verschillende eurolanden. Zo heeft Griekenland ook voor 18,2 miljard euro schulden bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het merendeel van het geld is echter verschuldigd aan Europese landen, dankzij hun bijdragen aan verschillende organisaties. Zo hebben twee programma’s van de Europese Centrale Bank voor 60 miljard aan noodleningen uitstaan, heeft Griekenland bilaterale kredietakkoorden met verschillende landen, en dan is er ook nog eens de 130 miljard die Athene van het Europese Financiële Stabiliteitsfonds als noodhulp heeft gekregen. En dat geld komt uiteraard ook van de lidstaten.

AFP

Veruit het meeste geld is afkomstig uit Duitsland: maar liefst 69,5 miljard euro. Ook Frankrijk (52,8 miljard), Italië (46,3 miljard) en Spanje (31,4 miljard) hebben Griekenland hopen geld toegestopt. Voor ons land gaat het in totaal om 9,1 miljard euro, dat we dus niet meer zouden terugzien als Griekenland failliet gaat.

Kwijtschelding van schulden?

Zou ons land in de financiële problemen komen bij een faillissement van Griekenland? Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) niet meteen, aangezien die schulden op vele jaren zijn ingeboekt. Maar we zouden wel degelijk jaarlijks enkele honderden miljoenen extra moeten besparen. Dat zei hij vorige maand nog in De Zevende Dag op Eén.

Maar het is sowieso nog maar de vraag of Griekenland z’n schulden ooit nog kan terugbetalen, zelfs indien het land niet failliet gaat, het tot een akkoord komt met Europa, en hervormingen zou doorvoeren. Volgens heel wat experts is het land namelijk niet in staat om er opnieuw bovenop te komen zonder een (gedeeltelijke) kwijtschelding van de schulden.

Meer
Lees meer...