Een ziekenhuis in Dublin is in opspraak gekomen omdat het een abortus heeft geweigerd aan een patiënt. De foetus heeft een afwijking waardoor de vrouw een abortus wilde, maar volgens het ziekenhuis is het probleem niet groot genoeg. Abortus kan nog maar enkele weken in Ierland, voorheen moesten vrouwen de grens over.
Het leek een grote stap vooruit: enkele maanden geleden koos het Ierse volk er resoluut voor om het achtste amendament, dat een foetus gelijke rechten als de moeder geeft, af te schaffen. Concreet was het een keuze om abortus te legaliseren. Sinds januari is abortus in Ierland toegestaan onder bepaalde voorwaarden, wat deze uitspraak opvallend maakt.
Abortus tot twaalf weken, behalve …
Het koppel in kwestie was al dertien weken ver toen op een scan ontdekt werd dat de foetus in de problemen zat. De organen van het kindje groeiden aan de buitenkant van het lijfje en dat is niet altijd op te lossen. Verschillende artsen en consultants bekeken de zaak van het koppel. De twee besloten over te gaan op abortus, maar botsten op verzet bij de raad van bestuur van de kliniek.
Volgens de kliniek valt de zaak namelijk niet precies binnen de termen van de abortuswetgeving, die sinds januari van kracht is. De abortuswet zegt in Ierland dat abortus bij de huisarts kan tot negen weken (via een abortuspil). Wie verder is, moet naar een kliniek, dan is abortus toegestaan tot 12 weken. Nadien kan abortus alleen maar wegens medische redenen.
Artsen zeggen nee
Die denkt het koppel ook te hebben. Alleen zit er nu, dankzij het besluit van de artsen, niets anders op dan naar Engeland te vliegen. Dat is een throwback naar de Ierse geschiedenis: honderden vrouwen reisden elk jaar naar Manchester om daar een abortus te krijgen. Dat kost niet alleen veel geld, maar is ook nodeloos traumatiserend. Vergelijkbare wetgeving in Noord-Ierland zorgt overigens voor absurde situaties.
Het geval werd besproken in de Daíl, het Ierse lagerhuis. Brid Smith, van de People Before Profit Party, had contact met de vrouw. “Ze vindt het moeilijk om te slapen, wetend dat haar gewilde kind pijn heeft. Ze wil een abortus. Ze heeft er recht op. Dit land heeft ervoor gestemd, het is de wet.”
Simon Coveney, de Ierse vicepremier, zei dat de wet helder en consistent is met het referendum vorig jaar. “Ziekenhuizen in Ierland hebben de plicht om beslissingen te maken op een manier die de lijn van die nieuwe wet volgt.”