Een citytrip gepland naar Parijs, Rome of Barcelona? Dan staat een bezoek aan de Eiffeltoren, het Colosseum of de Sagrada Família vast op je lijstje. Naast deze populaire trekpleisters, bestaan er tal van andere mooie plekjes die bij het ontdekken van grootsteden jammer genoeg vaak uit het oog verloren worden. Sinds vorige maand is er echter een reisboek op de markt dat een deel van deze vergeten hoekjes onder de aandacht wil brengen.
‘Tussen reis en roots‘, het debuut van journalist Erik Brusten, wil een nieuwe blik werpen op alom bekende reisbestemmingen. De gids is specifiek gericht op de ontdekking van Belgisch erfgoed op citytrips in Europa en New York.
Wie heeft al eens een pintje gedronken in het Cafeeke in Madrid? Ken jij het verhaal van ‘the Flemish mother of America‘ uit New York? Of heb je ooit gehoord van de Waalse jongedame die in de harem van een Ottomaanse sultan is beland? Wie was de Belgische architect die Barcelona heeft helpen bouwen? Er is een grote kans dat je bij al deze vragen je hoofd schudt of de schouders ophaalt. Kunstenaars, ondernemers en avonturiers uit ons land hebben in voorbije eeuwen nochtans heel wat stukjes erfgoed nagelaten in Europa en Amerika. Helaas zijn veel van deze Belgische sporen in de vergeethoek geraakt. Daar wil de reisgids Tussen reis en roots echter verandering in brengen.
Een reis naar Venetië vormde de aanzet voor een avontuurlijke expeditie, waarin VRT-redacteur en reisjournalist Erik Brusten zich specifiek toelegde op het onderzoek naar sporen van de zogezegde fiamminghi en flamencos, zoals Vlamingen en Walen vroeger werden genoemd in 16 Europese grootsteden. Daarnaast werd ook een speciale plek voorbehouden in het boek voor New York, waar eveneens een heel aantal onverwachte Belgische sporen terug te vinden zijn.
Diverse anekdotes
Van de Flemish frows die in Londen actief waren, tot de avonturen van Jacques Brel in Parijs: deze reisgids biedt een wandeling aan door 17 grootsteden, langs kleine steegjes en grootse monumenten die elk op hun manier een link bezitten met ons land.
“Deze speciale gids is met veel zorg samengesteld en meermaals op het terrein uitgetest”, zo vertelt auteur Erik Brusten in de inleiding van zijn boek. “Of je nu een ervaren reiziger bent of nog jong met veel Wanderlust, dit boek biedt een vernieuwend perspectief op reisherinneringen en geeft de onweerstaanbare drang er zelf op uit te trekken. De unieke insteek maakt dat je je favoriete cultuursteden op een heel andere manier leert kennen!”
De diverse, historische anekdotes zorgen er bovendien voor dat dit boek niet enkel interessant is voor wie van reizen houdt, ook wie geboeid is om meer te weten te komen over de Belgische geschiedenis kan zich hierin terugvinden.