Ikea lanceert tweedehandswebsite om te concurreren met eBay en Gumtree

Ikea gaat de strijd aan met online marktplaatsen zoals eBay en Gumtree door de lancering van haar eigen tweedehandswebsite. Het nieuwe platform, Ikea Preowned, biedt klanten de mogelijkheid om gebruikte Ikea-producten direct van elkaar te kopen en verkopen.

Ikea heeft onlangs haar nieuwe tweedehandswebsite, Ikea Preowned, gelanceerd in Madrid en Oslo. Met dit initiatief wil het Zweedse meubelbedrijf inspelen op de groeiende markt voor tweedehands goederen, zoals meubels, kleding en apparatuur. Het bedrijf heeft aangekondigd het platform in december wereldwijd uit te rollen.

Sterke vraag naar tweedehands Ikea-producten

Op bestaande online marktplaatsen is de vraag naar gebruikte Ikea-producten al enorm. Zo levert een zoekopdracht naar “Ikea” op eBay meer dan 25.000 resultaten op, terwijl Gumtree meer dan 10.000 advertenties toont. Ook op platforms zoals Shpock en Facebook Marketplace zijn talloze tweedehands Ikea-producten te vinden.

Met Ikea Preowned wil het bedrijf zelf een platform bieden voor deze groeiende markt. Gebruikers kunnen via de website hun gebruikte Ikea-meubels en -producten aanbieden, waarbij het platform automatisch details genereert zoals afmetingen en oorspronkelijke verkoopprijzen. Dit systeem vormt een aanvulling op Ikea’s bestaande fysieke winkels en speelt in op de toenemende vraag naar online verkoopkanalen.

Een stap richting duurzaamheid

De lancering van Ikea Preowned past perfect binnen Ikea’s duurzaamheidsdoelstellingen. Door de verkoop van tweedehands producten aan te moedigen, draagt Ikea bij aan het verminderen van afval en het bevorderen van hergebruik. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar biedt het bedrijf ook de mogelijkheid om extra winst te maken zonder extra productie.

Milieuactivisten hebben al lange tijd kritiek op meubelfabrikanten vanwege de productie van goedkope, wegwerpartikelen die vaak op stortplaatsen eindigen. Ikea hoopt met dit nieuwe platform een verschil te maken door klanten te motiveren hun producten een tweede leven te geven.

Toekomstplannen en ambities

Terwijl Ikea Preowned wereldwijd wordt uitgerold, zal Ikea de prestaties van het platform nauwlettend in de gaten houden en evalueren. Het doel is om het platform te verbeteren en aan te passen op basis van feedback en gebruikspatronen. Met deze stap hoopt Ikea een significante impact te hebben op de tweedehandsmarkt en haar positie als duurzame retailer verder te versterken.

Meer
Lees meer...