Het aantal migranten dat illegaal de grens met de Europese Unie oversteekt, was in 2018 op z’n laagste punt sinds 2013. Er werden ongeveer 150.000 illegale grensoverschrijdingen geregistreerd. Dat is een kwart minder dan in 2017. Ten opzichte van het piekjaar 2015 is er sprake van een daling met 92 procent. Niet-Europese migranten bereiken het continent nu steeds vaker via Spanje dan via Italië.
Het nieuws werd bekendgemaakt door de Amerikaanse krant Washington Post op basis van informatie van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.
Frontex benadrukt dat er nu veel minder migranten Europa bereiken via Italië. In 2018 was er sprake van een daling van 80 procent ten opzichte van 2017. Het cijfer stond op 23.000, het laagste aantal sinds 2012. Vooral Tunesiërs en Eritreeërs probeerden via deze weg Europa te bereiken.
Verder vertrokken vanuit Libië het afgelopen jaar 87 procent minder migranten dan in 2017. Vanuit Algerije halveerde dat aantal. Het aantal Tunesiërs bleef ongeveer hetzelfde.
(De Amerikaanse grenspolitie zette onlangs traangas en plastic kogels in tegen vrouwen en kinderen.)
Populairste route via Spanje
De populairste route om ons continent te bereiken, loopt tegenwoordig via Spanje. Het aantal migranten, dat langs daar naar Europa komt, is voor het tweede jaar op rij verdubbeld. De teller stond in 2018 op 57.000 migranten.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat zuiderbuur Marokko een belangrijk vertrekland is. De meeste migranten, die van deze route gebruikmaken, komen echter uit sub-Sahara-Afrika.
(Hoe het VN-migratiepact ook in Nederland voor problemen zorgde, lees je hier.)
Oost-Europa in opmars
Verder wordt er ook van de route via Oost-Europa meer gebruikgemaakt dan ooit. Het aantal illegale grensoverschrijdingen steeg met bijna een derde tot 56.000. Vooral Turken steken zo de grens over.
Het aantal migranten dat het afgelopen jaar de oversteek over de Egeïsche Zee, de zee tussen Griekenland en Turkije, waagde, was ongeveer gelijk aan dat in 2017. Deze route wordt vooral gebruikt door Afghanen, Syriërs en Irakezen.