Na 150 jaar dieren in kooien houden, hebben ze in de zoo van Buenos Aires héél bijzondere plannen: vanaf volgende maand worden bijna alle dieren die ze daar hebben, vrijgelaten. Niet in de urban jungle van de Argentijnse hoofdstad natuurlijk, maar in natuurreservaten van Argentinië en op plaatsen waar de dieren zélf kunnen overleven, op een veilige manier.
De zoo van Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië heeft meer dan 2.500 dieren achter tralies zitten, en da’s iets dat ze al bijna 150 jaar doen. Maar daar komt nu dus verandering in: al vanaf volgende maand zullen de beestjes gestaag vrijgelaten worden. De zoo wordt dan een educatief centrum, maar voor opgesloten dieren is daar geen ruimte meer. “Dat is niet van deze tijd”, volgens de minister van Modernisatie, Andy Freire.
Niet alle dieren worden onmiddellijk vrijgelaten, maar dat is voor hun eigen veiligheid, volgens de zoo. Er zijn erg veel ‘lokale’ diersoorten in de dierentuin, zij kunnen bijna allemaal terug naar hun eigen habitat. Een aantal andere kunnen in reservaten terecht. Maar een beperkt groepje dieren kan niet alleen overleven in de natuur, zij blijven in de zoo, maar hun leefomstandigheden worden wel fors verbeterd.
Focus op duurzaamheid
“We willen dat het nieuwe educatieve park vooral focust op milieu en duurzaamheid, maar we willen niet dat de dieren de prijs betalen voor die educatie. Hun aanwezigheid in het centrum van deze metropool is ook niet meer houdbaar.”
Tegelijk willen ze in Buenos Aires een voorbeeld zijn voor andere dierentuinen: “Hopelijk maken andere zoos een vergelijkbare keuze. Zelfs het kleinste kind weet dat een dier niet achter tralies hoort, en daar gaan we nu ons beleid aan aanpassen.”