“In tien jaar nog nooit meegemaakt”: oma (77) moet voor de rechtbank verschijnen omdat ze speed dealt

Vervang Walter White door een 77-jarige oma, en meth door speed, en dit is gewoon ‘Breaking Bad’ in het echt. Maar dan op z’n Vlaams. In Gent is een 77-jarige vrouw namelijk voor de rechter moeten verschijnen omdat ze al twee jaar lang drugs zou dealen. Wie nu denkt dat elk lief omaatje stiekem een drugslab runt, heeft het (uiteraard) mis. “Dit is heel uitzonderlijk”, aldus een Antwerpse persmagistraat. “Nog nooit meegemaakt”, voegt zijn Gentse collega toe. 

Je ziet het niet elke dag, een 77-jarige die opgepakt wordt omdat ze drugs zou dealen. Maar het bleek waar te zijn. De 77-jarige Martha V. uit Gent zag echter geen andere uitweg. Met haar schamel pensioentje alleen kon ze haar financiën niet bolwerken, dus ging ze in op de vraag van een vriend van haar dochter. Of ze iets voor hem kon verkopen. Ze zou elke keer een smak geld krijgen. “En tùùrlijk wist ik dat het om drugs ging”, zegt de Gentse in een interview met Het Laatste Nieuws. Twee jaar lang dealde ze zo speed.

Maar door een tip, stond de politie plots een klant van Martha op te wachten. Ze werd opgepakt en verscheen gisteren voor de rechtbank van Gent. Daar hadden ze het nog nooit meegemaakt, een bejaarde durgsdealer. “Het is echt zeer uitzonderlijk”, zegt persmagistraat van de correctionele rechtbank van Gent Marita Dossche. “Ik heb het bij mijn collega nagevraagd. Die werkt al tien jaar aan de correctionele rechtbank, maar die heeft nog nooit zoiets meegemaakt.”

“Het kan echt allemaal”

Ook in Antwerpen is dit niet echt dagelijkse kost. “Dit is inderdaad zeer uitzonderlijk. Het merendeel van de verdachten zijn, zoals je zou verwachten, eerder aan de jongere kant. Maar een alleenstaand geval is dit ook zeker niet”, nuanceert Roland Cassiers van de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. “Vader en zoon die samen dealen, dat hebben we bijvoorbeeld ook al meegemaakt. Het kan echt allemaal …”

Maar Martha moet blijkbaar niet rekenen op een zachtere aanpak. “We zijn daar consequent in, ook oudere personen worden vervolgd. Er kan natuurlijk rekening houdende met de omstandigheden, bijvoorbeeld als het gaat om een eerste misdrijf, geopteerd worden voor een strafbemiddeling of een minnelijke schikking. Maar er wordt vast en zeker een gevolg aan gegeven”, klinkt Cassiers standvastig.