De internationale dag van de ijsbeer wordt sinds 2011 jaarlijks gehouden op 27 februari om aandacht te vragen voor het leefgebied van de ijsbeer. IJsberen leven op pakijs op de Noordpool, langs de kusten en op eilanden. Ze leven in de buurt van inheemse volkeren en dieren als zeehonden, poolvossen en walvissen. Een ijsbeer heeft per dag 12.000 kilocalorieën nodig om op gewicht te blijven. Dat wil zeggen dat hij elke dag een babyzeehondje moet eten. Dat komt overeen met zo’n 220 Big Mac’s. Momenteel leven er 23.000 ijsberen op aarde. Maar hoeveel van deze ijsberen zullen er nog overblijven als onze impact op het milieu even groot blijft?
Tegen 2050 zal de populatie ijsberen met 30% gedaald zijn. Dat wil zeggen dat er maar 16.100 ijsberen zullen overblijven. “Dat de ijsberen zullen uitsterven is een groot woord, maar dat ze zwaar bedreigd zijn staat vast,” zegt Maarten Loonen, poolonderzoeker aan het Netherlands Arctic Station Spitsbergen.
Waarom sterven de ijsberen?
IJsberen sterven omdat het poolijs smelt. De dieren zijn goede zwemmers, maar niet voor langere afstanden. Ze zijn kwetsbaar voor stormen, onderkoeling en uitputting. Door de slechte staat van het poolijs kunnen ze er niet meer op rusten. Daardoor verdrinken er steeds meer ijsberen. Hun belangrijkste voedselbron, de zeehonden, zijn ook afhankelijk van het pakijs. Als zij er niet meer op kunnen rusten, zijn de ijsberen een deel van hun energievoorraad kwijt. Daarom zoeken ze een andere oplossing. Ze trekken naar de kust en komen in contact met de leefwereld van de mens. Ze vormen een bedreiging voor de mens en riskeren er doodgeschoten te worden.
Het ijs in de poolzeeën smelt omdat de temperatuur op aarde stijgt. De grootste en belangrijkste oorzaak daarvan is de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. De afgelopen twee jaar is het ijs 10 tot 15 keer sneller gesmolten dan voordien.
Hoe kunnen we de ijsbeer redden?
Om de sterfte van de ijsberen te voorkomen, is het nodig dat de ijskappen op de Noordpool niet meer verder smelten. Volgens Maarten Loonen kunnen wij als Belgen vanuit ons land niet iets heel specifiek voor de ijsberen doen, maar kunnen we wel het gebruik van fossiele brandstoffen – zoals olie en gas – terugdringen, en de opwarming tegengaan. Daardoor zou het ijs niet verder smelten en kan de ijsbeer op zijn twee oren slapen.
© 2019 – StampMedia – Nicole Olszowka, Renée Geertsen en Furkan Han Kocapinar