In Zweden moet je nu expliciet toestemming vragen aan je bedpartner om seks te hebben. Straks werken met contracten?

In Zweden moet je nu expliciet toestemming vragen aan je bedpartner om seks te hebben. Straks werken met contracten?

Zweden werkt aan een wetsvoorstel waarbij je de uitdrukkelijke toestemming moet vragen aan iemand voor je er seks mee mag hebben. Dat moet ervoor zorgen dat aanrandingen en verkrachtingen juridisch eenvoudiger bestraft kunnen worden, maar de beslissing zorgt ook voor veel verbaasde reacties.

Voor er op dit moment sprake kan zijn van een verkrachting of aanranding in Zweden moet je seks expliciet weigeren. Als de aanrander dan toch bedreigingen of geweld gebruikt om je aan te randen of te verkrachten, kan hij veroordeeld worden.

Die redenering wil de Zweedse regering nu omdraaien. Alle partijen moeten expliciet duidelijk maken dat ze seks willen, ofwel met woorden ofwel op een andere manier. Zonder die duidelijke toestemming kan er een veroordeling volgen.

Onder druk gezet of overrompeld

De nieuwe wet moet ervoor zorgen dat situaties die nu in een soort grijze zone zitten ook strafbaar worden. Soms voelen mensen zich onder druk gezet of overrompeld door de situatie, waardoor het voor de ander niet duidelijk is dat ze eigenlijk geen seks willen.

Door expliciet de toestemming te vragen, moeten zo’n situaties voorkomen worden. Zo is het ook juridisch duidelijker wat een overtreding is of wat niet. Vanaf 1 juli 2018 moet de nieuwe wet van kracht zijn.

“Aan de kant van de slachtoffers”

“We stellen hiermee het belang van de slachtoffers voorop. We willen laten zien dat we aan hun kant staan”, zegt de Zweedse premier Stefan Löfven. “Seks moet vrijwillig zijn, anders is het illegaal. Als je twijfelt, doe het dan niet.”

“We willen de attitude en de waarden bij de mensen veranderen”, besluit hij. Daarom komt er ook een reeks nieuwe, strengere wetten tegen huiselijk geweld, mensenhandel en seksuele uitbuiting.

epa

In Temptation Island werd alvast het goede voorbeeld gegeven

Gesponsorde artikelen