Bij rellen na een voetbalwedstrijd zijn in Indonesië minstens 174 mensen om het leven gekomen. Nog eens 180 andere personen raken gewond. Dat hebben de Indonesische autoriteiten bevestigd. De tragedie deed zich voor na een wedstrijd tussen de rivalen Arema Malang en Persebaya Surabaya in Oost-Java. Volgens de autoriteiten zou het dodental nog kunnen oplopen.
Nadat thuisploeg Arema het treffen in zijn stadion Kanjuruhan met 2-3 had verloren, bestormden gefrustreerde fans het terrein. De politie probeerde met traangas de relschoppers af te remmen, maar dat leidde tot een stampede met een fatale afloop.
Gestikt
In het voetbalstadion vielen volgens de lokale autoriteiten tientallen doden. De andere slachtoffers overleden in het ziekenhuis. Ook twee politieagenten kwamen bij de rellen om het leven. Vele slachtoffers bleken te zijn gestikt. Anderen raakten in het gedrum verpletterd.
Volgens woordvoerders van de Indonesische veiligheidsdiensten zouden er teveel toeschouwers in het stadion zijn geweest. Daarbij wordt opgemerkt dat er voor de wedstrijd 42.000 tickets waren verkocht. Het Kanjuruhan zou echter slechts maximaal op 38.000 bezoekers zijn voorzien.
De Indonesische autoriteiten maken gewag van een van de dodelijkste rampen in de geschiedenis van de wereldwijde sport. Getuigen vertelden achteraf dat de rellen vlak na het afsluiten van de wedstrijd begonnen, waarbij duizenden supporters van Arema het veld zouden hebben bestormd.
De spelers van Persebaya zouden in de kleedkamers veiligheid hebben kunnen zoeken, maar een aantal voetballers van de thuisploeg zouden door verontwaardigde supporters zijn aangevallen. In de omgeving van het stadium werden een aantal auto’s in brand gestoken.
Zainudin Amali, de Indonesische minister voor Jeugd en Sport, verontschuldigde zich namens de regering van het land voor de ramp en kondigde een doorgedreven onderzoek aan. “De organisatie van de wedstrijd en de aanwezigheid van supporters in het stadium zal door de overheid worden bekeken”, stipte de minister aan.
Traangas
Supportersgeweld is in Indonesië een frequent probleem. Zware rivaliteiten hebben eerder al tot dodelijke confrontaties geleid. Omwille van de aanhoudende rivaliteit tussen Arema Malang en Persebaya Surabaya, twee ploegen met een prestigieuze erelijst in het Indonesische voetbal, waren er trouwens geen supporters van de bezoekende ploeg in het stadion toegelaten.
Woordvoerders van de Indonesische regering stelden dat de organisatoren niet hadden geluisterd naar de aanbevelingen van de autoriteiten om de wedstrijd niet tijdens de avonduren, maar in de namiddag te plannen.
De Indonesische voetbalfederatie heeft een onderzoek naar de tragedie aangekondigd. De competitie is alvast voor een periode van een week opgeschort. De Indonesische president Joko Widodo kondigde op zijn beurt aan dat alle wedstrijden uit de hoogste reeks van de nationale competitie zouden worden opgeschort tot een onderzoek is uitgevoerd.
De internationale voetbalfederatie Fifa heeft inmiddels benadrukt dat er door politie of ordehandhavers in voetbalstadions geen gas zou mogen worden gebruikt om een menigte onder controle te houden.