International Coming Out Day: in deze landen krijg je verdorie nog de doodstraf als je homo bent

’t Is vandaag International Coming Out Day: de dag waarop we even stilstaan bij ’t feit dat je coming-out toch één van de belangrijkste moment(en) van je leven kan zijn. Waar het in België hopelijk een dag is die je kan vieren, blijft dat in enkele landen letterlijk levensgevaarlijk. 

Naar schatting is één op acht Vlamingen holebi, homo, lesbisch of biseksueel. Da’s veel, maar lang niet iedereen komt ervoor uit, want het stigma is soms toch nog groot. Een goede reden om vandaag, op International Coming Out Day, er even over na te denken dat zo’n coming-out een geweldige dag (of dagen) kan zijn, maar ook erg confronterend.

Sharia-wetten

Dan valt het in België, waar homokoppels en lesbische koppels zonder problemen kunnen trouwen en kinderen adopteren, nog best mee. Maar naast de dertig landen waar het huwelijk (zo goed als volledig) openstaat voor zowel homo- als heterokoppels, zijn er ook nog veel landen waar je zelfs de doodstraf kan krijgen als je uit de kast komt.

Er werden vorig jaar walgelijke anti-holebi flyers uitgedeeld in Amsterdam, maar dat lieten de stadsbewoners niet over zich heen gaan.

Veel landen die homoseksualiteit nog steeds bestraffen met de dood, erkennen de Sharia-wet als de burgerlijke wet. In andere landen is homoseksualiteit helemaal niet strafbaar, maar zijn er nog steeds religieus-conservatieve gemeenschappen waar burgermilities het recht in eigen handen nemen.

Landen waar de doodstraf kan voor holebi’s

Waar de doodstraf wel nog geldt als ‘straf’ voor homoseksualiteit, wordt ze (gelukkig) niet altijd uitgevoerd. De lijst is ook niet bijster lang, dat zou goede moed mogen geven om ervoor te zorgen dat de doodstraf voor homoseksualiteit binnenkort helemaal tot het verleden behoort. Landen waar het (in theorie) nog kan, zijn Afghanistan, Brunei, Iran, Mauritanië (enkel voor moslimmannen), Soedan (bij een derde veroordeling), Nigeria, Jemen, Saoedi-Arabië, Qatar (enkel bij overspel en enkel voor moslims) en Jubaland in Somalië.

Er zijn steeds meer klachten over homogeweld in België.

Er zijn ook nog een hele reeks landen waar holebi zijn je alles van een boete tot een gevangenisstraf kan opleveren. Veel landen in Afrika voorzien een celstraf, net zoals een aantal staten in Azië. Dat staat nog altijd los van het maatschappelijk stigma, dat zelfs in Europa nog zeer groot kan zijn. In Nederland werd vorig jaar nog een koppel in elkaar geslagen omdat ze hand in hand liepen door de Amsterdamse straten.

iStock