Iran bereidt levering van ballistische raketten aan Rusland voor: Wat betekent dit voor het conflict in Oekraïne?

Iran bereidt zich voor om honderden ballistische raketten aan Rusland te leveren, bedoeld voor gebruik in de oorlog in Oekraïne. Volgens twee Europese inlichtingenbronnen worden momenteel tientallen Russische militairen in Iran opgeleid in het gebruik van het Fath-360 ballistische raketsysteem voor korte afstanden. Deze training zal naar verwachting leiden tot de levering van geavanceerde satellietgeleide wapens aan Rusland.

Op 13 december hebben vertegenwoordigers van het Russische ministerie van Defensie een contract getekend met Iraanse functionarissen in Teheran. Dat meldt Reuters. Dit contract omvat de levering van het Fath-360 raketsysteem en een ander ballistisch raketsysteem genaamd Ababil. Dat laatste wordt ontwikkeld door de Iraanse overheidsorganisatie Aerospace Industries Organization. Dit gebeurde nadat Russisch militair personeel Iran bezocht om kennis op te doen over de werking van het Fath-360 verdedigingssysteem.

Russische ballistische raketten en strategische overwegingen

Hoewel Rusland zelf over ballistische raketten beschikt, zou de levering van Iraanse raketten het mogelijk maken om hun eigen arsenaal te gebruiken voor doelen die verder van de frontlinie liggen. De Iraanse raketten kunnen dan worden ingezet voor doelen dichterbij. Een militaire expert waarschuwt dat deze ontwikkeling een significante escalatie betekent in de steun van Iran aan Rusland in de oorlog tegen Oekraïne.

De Verenigde Staten, NAVO-bondgenoten en G7-partners hebben herhaaldelijk gewaarschuwd voor de ernstige gevolgen van dergelijke wapenleveringen. Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over de groeiende samenwerking tussen Iran en Rusland sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne.

Iran ontkent betrokkenheid

De permanente missie van Iran bij de Verenigde Naties in New York verklaarde dat Iran een langdurig strategisch partnerschap met Rusland heeft, inclusief militaire samenwerking. Iran benadrukt echter dat het zich ethisch gezien onthoudt van wapenleveranties, waaronder raketten, die mogelijk gebruikt kunnen worden in het Oekraïne-conflict.

Hoewel er eerder geruchten gingen over de levering van ballistische raketten voor lange afstand aan Rusland, heeft Oekraïne nog geen melding gemaakt van het vinden van Iraanse raketten of raketonderdelen op hun grondgebied. Het Oekraïense ministerie van Defensie heeft nog niet gereageerd op deze recente ontwikkelingen.

Europese en Amerikaanse reacties

Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hebben hun sancties tegen het Iraanse ballistische raketprogramma gehandhaafd vanwege zorgen over de wapenexport naar het Midden-Oosten en Rusland. Volgens een NSC-woordvoerder staan de acties van Iran in schril contrast met de recente belofte van de nieuw gekozen Iraanse president Masoud Pezeshkian. Die gaf toen aan om het beleid van Iran te matigen en meer betrokken te raken bij de internationale gemeenschap.

Meer
Lees meer...