Is een tiny house iets voor jou?

Droom jij van je eigen huis, maar zit je budget niet helemaal mee? Dan is een tiny house misschien wel iets voor jou. Dat is een heel klein huis dat toch alle comfort en voorzieningen heeft. Het is gezellig, niet duur en je betaalt je ook niet blauw aan je elektriciteitsrekening.

Een tiny house, het woord zegt het zelf, is een huis met een zeer beperkte oppervlakte. Er bestaat geen vaste definitie of een bepaalde woonoppervlakte waaraan je huis moet voldoen, maar meestal zijn tiny houses tussen de 15 en 50m² groot. Ze zijn dus soms niet groter dan 2 parkeerplaatsen samen ?.

Ideale oplossing voor wie alleen wil wonen?

De Belg heeft nog steeds een baksteen in zijn maag en hecht veel belang aan zijn eigen huisje, tuintje, boompje. Alleen blijft dat gezin hoe langer hoe meer achterwege. In de industrielanden neemt het aantal alleenstaanden toe en het aantal kinderen neemt af. Bovendien zorgen echtscheidingen en co-ouderschap er ook voor dat er minder mensen onder één dak wonen. Toch blijven onze woningen even groot in oppervlakte. Ook al is een compacte woning energiezuinig en dus ook beter voor het milieu, willen we allemaal graag in een open of halfopen bebouwing wonen. Maar ons land is echter zo volgebouwd dat die droom niet voor iedereen haalbaar is. Is een tiny house dan misschien de ideale oplossing?

De belangrijkste voordelen op een rij:

Wat kost een tiny house en hoe ga je te werk?

Een tiny house kost in België tussen de 10.000 en 50.000 euro, afhankelijk van de opties en de afwerking die je kiest. Belangrijk is om bij de gemeente te informeren of je daarvoor een bouwvergunning nodig hebt of niet. In ons land is er ook nog het probleem van domiciliëring. De woonwetgeving zegt namelijk dat de minimale bewoonbare oppervlakte 18m² voor één persoon moet zijn om je er officieel te vestigen. Het kan dus zijn dat je je domicilie nog ergens anders moet zetten.

Een energiezuinige woning

In het begin is het allemaal een beetje uitzoeken en misschien wat administratief gedoe, maar eens je in je tiny house kan intrekken, zal je snel merken dat het heel wat voordelen heeft. Zo is een tiny house zeer energiezuinig: de totale factuur voor water, elektriciteit en verwarming bedraagt meestal slechts tussen de 300 en 500 euro per jaar. Zelfs als je huis niet zelfvoorzienend is, liggen de kosten erg laag.

Let bij de bouw van je tiny house wel goed op voor de isolatie. Zorg dat je in de winter de warmte voldoende binnenhoudt, maar ook dat je nog op een gezonde manier kan verluchten.

Duurzaam en ecologisch

Niet alleen is een tiny house minder kostelijk, het is ook een synoniem geworden voor een duurzame woon- en levensstijl. Bij een tiny house wordt vaak gebruikgemaakt van ecologische en gerecycleerde materialen. Bovendien kan je nu eenmaal niet veel spullen kwijt in zo’n klein huisje, dus koop je vanzelf een pak minder rommel en dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Win-win!

Wil je helemaal onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet, dan zijn zonnepanelen de beste manier om je tiny house van elektriciteit te voorzien, al dan niet in combinatie met microwindturbines of een zonneboiler. Het afvalwater kan trouwens ook gerecupereerd worden. Kijk maar naar hoe deze Belgische serrewoning dat doet.

Zin in een eigen tiny house? Super! Laat je vooraf goed informeren en kies voor duurzame materialen bij de bouw. En als je toch nog nood zou hebben aan elektriciteit en/of gas, geniet dan nu van een exclusieve online deal bij ENGIE, voor je eerste woning!

Meer
door Redactie
Lees meer...