Dertig zweepslagen als je een man bent: die straf hanteert Islamitische Staat sinds een paar dagen in onder meer Mosul in Irak voor wie het verbod om een gsm te gebruiken overtreedt. Als je als vrouw gsm’t is het erger, dan gaat de hand eraf waarmee je je toestel vasthad. IS is ook zijn eigen bizarre anti-rookcampagne begonnen. Roken is haram en een belediging aan Allah luidt het, én het is ongezond. Dus wie tabak verkoopt, riskeert nu ook zijn hoofd te verliezen, en ook wie de sigaretten niet kan laten wacht een lot dat alvast sneller is dan longkanker.
Het verbod op het gebruiken van een gsm of smartphone in die delen van Irak die IS bezet, heeft vooral te maken met de schrik dat er “gevoelige informatie” doorgegeven wordt aan de coalitie die het aantal bombardementen en aanvallen met drones aan het opdrijven zijn de jongste dagen in strategische plaatsen als Mosul. Wellicht om een signaal te geven dat het menens is, dat verbod, werden vijf mannen openbaar afgeranseld met de zweep en bij drie vrouwen werd een hand afgehakt.
“Roken is belediging voor Allah”
Tegelijkertijd is de PR-afdeling van Islamitische Staat begonnen met z’n eigen, bizarre anti-rookcampagne. Al in september vorig jaar verklaarde IS roken als “haram”, maar toen ging het vooral om cannabis. Nu is het echt gefocust op roken van sigaretten en waterpijpen. “Elke roker moet beseffen dat elke sigaret die hij opsteekt hem in een staat van trance brengt en een daad van ijdelheid is, en dat elke sigaret een daad van ongehoorzaamheid is aan en een belediging van Allah”, luidt het. Maar, en dat is toch een beetje opmerkelijk, IS voelt zich blijkbaar geroepen om het nog wat verder te motiveren.
“En het kost veel geld”
Roken is niet alleen een grote zonde, het komt ook neer op “langzaam zelfmoord plegen” volgens de propagandaboys van IS. “Het resulteert in schade aan je gezondheid”, specificeert Islamitische Staat en – het staat er zo letterlijk – “het kost nog veel geld ook”. Maar IS is en blijft IS en dus, om die boodschap wat kracht bij te zetten, besloot het een “nicotineverslaafde” te onthoofden en demonstratief een foto van zijn hoofd te tonen met een sigaret in de mond en iemand heeft op zijn voorhoofd geschreven dat roken “onaanvaardbaar is”.
Op Twitter circuleren ook foto’s van stapels in beslag genomen sigaretten die worden verbrand. Daarnaast voert IS wel degelijk zijn eigen War on Drugs, en post het regelmatig foto’s van cannabisplantages die verbrand worden.
“Muziek corrumpeert het hart”
In Raqqa, dat IS nu officieel als z’n hoofdstad noemt, loopt sinds half januari een nieuwe “awareness” campagne, die moet dienen om de bewoners toch nog eens goed in te peperen wat niet meer mag en wat moet. Dat gaat van het dragen van een sluier die het hele gezicht bedekt en verplichte handschoenen voor de “zusters” tot een verbod op muziek. In het bijzonder autoradio’s zijn blijkbaar een pijnpunt. “Songs and music are forbidden in Islam, as they prevent one from the remembrance of God and the Koran and are a temptation and corruption of the heart”, luidt het.
Eigenaars van winkels worden aangemaand om nu echt eens alle foto’s waar mensen op staan uit hun zaak te verwijderen. En ze worden er aan herinnerd dat als ze betrapt worden op de verkoop van tabak, zijzelf en “other people” gestraft zullen worden door het toepassen van de sharia. Welke straf er staat op de verkoop van sigaretten is niet meteen duidelijk.
Smokkelen met duiven
Wie een eerste keer met een sigaret in zijn mond wordt betrapt, krijgt veertig zweepslagen. Als hij daarna nog het roken niet kan laten vliegt hij de gevangenis in, of, als hij pech heeft dat er qua timing weer even een voorbeeld moet worden gesteld, gaat zijn hoofd er dus af. We besparen je de foto’s.
Wat het uithaalt, is maar de vraag. De prijs van “zwarte” sigaretten is verdrievoudigd in korte tijd, van ongeveer 50 Syrische pond naar 150. En er is blijkbaar een heel circuit van sigarettensmokkel ontstaan, voornamelijk vanuit Turkije. De truc is om sigaretten te verstoppen in onder meer zakken bloem maar ook in blikken voedsel. In Qaim, een stadje op de grens met Irak, was tot voor kort iemand actief met een bijna magische truc: hij liet de sigaretten bezorgen door reisduiven, tot zelfs 175 kilometer ver weg.