Als we hem mogen geloven, is de Australische zakenman Craig Wright het brein achter de mysterieuze elektronische munt Bitcoin. Die onthulling betekent het einde van de jarenlange speculatie én zoektocht naar de man achter de naam Satoshi Nakamoto, de fictieve bedenker van de Bitcoin. En het lijkt te kloppen, want medewerkers van het ontwikkelingsteam én uit de bitcoingemeenschap hebben zijn identiteit bevestigd.
De Bitcoin bestaat sinds 2008 en werd toen aangekondigd via een essay van een zekere Satoshi Nakamoto. In het essay omschrijft hij de nieuwe munt als een peer-to-peer elektronisch betaalsysteem. Daardoor hoeven financiële transacties niet meer via een bank te verlopen, maar kunnen ze rechtstreeks tussen twee personen afgehandeld worden.
Rond de bitcoin hing altijd een mysterieuze sfeer omdat Satoshi Nakamoto slechts een dekmantel was die de echte bedenker van de Bitcoin uit de schijnwerpers hield. Maar het ziet er naar uit dat aan de jarenlange zoektocht en speculatie een eind is gekomen nu de Australische ondernemer Craig Wright zijn identiteit aan de Britse zender BBC, het Britse tijdschrift The Economist and het mannentijdschrift GQ heeft bekendgemaakt als Mister Bitcoin.
Our tech editor interviewed Craig Wright in person. Wright knows what he's talking about https://t.co/JiORvsgXh0 pic.twitter.com/7zg3bn2unI
— The Economist (@TheEconomist) 2 mei 2016
“Ik wil gewoon met rust gelaten worden”
Aan BBC vertelt hij dat hij de belangrijkste persoon achter Satoshi Nakamoto was en dat anderen hem geholpen hebben. Over de keuze om zichzelf bekend te maken zegt hij: “Ik heb niet beslist, anderen hebben dat voor mij gedaan en ze maken het leven niet moeilijk voor mij, maar voor mijn vrienden, mijn familie en mijn personeel. Ik heb personeel hier in Londen en overseas en die willen hun identiteit privé houden.” Het is voor hen dat hij de keuze heeft gemaakt, want zelf wil hij niet in de schijnwerpers gezet worden. “Ik wil geen geld, ik wil geen beroemdheid, ik wil geen bewondering, ik wil gewoon met rust gelaten worden.”
Hij heeft de stap allicht ook gezet omdat de grond onder zijn voeten een beetje warm begon te worden, zijn naam was namelijk vijf maanden eerder al eens gevallen als mogelijke uitvinder van de Bitcoin.
Het zou natuurlijk ook kunnen dat hij maar doet alsof, al is dat te betwijfelen, want een aantal mensen uit de bitcoingemeenschap én medewerkers van het ontwikkelingsteam bevestigen zijn identiteit. Bovendien heeft hij zijn claim kracht bijgezet doordat hij over munten beschikt waarvan geweten is dat de uitvinder van Bitcoin ze gecreëerd aka gemined heeft.
Digitale Valuta
De Bitcoin is de laatste jaren enorm in populariteit én bekendheid gestegen. Terwijl de munt aanvankelijk vooral gebruikt werd door anarchisten, hackers en door al wie zeer veel online aankopen doet, wordt de munt steeds vaker aanvaard in winkels en restaurants. In ons land staan trouwens 3 automaten waar je Bitcoins kan afhalen of wisselen tegen euro’s. Eentje daarvan staat in Gent en de twee anderen staan in Antwerpen.
Om een Bitcoin te kunnen ontvangen, moet je wel een Bitcoin-adres hebben. Dat bestaat uit 27 tot 34 letters en nummers en is eigenlijk een soort virtuele postbus waar je Bitcoins naartoe kan sturen en kan ontvangen. Het werkt eigenlijk een beetje zoals een bankrekening, want het adres wordt opgeslagen in een anonieme portefeuille van waaruit je je rekeningen kan beheren.
Momenteel betaal je voor 1 Bitcoin ongeveer 388 euro, maar omdat de koers is enorm is, kan die prijs van dag tot dag en uur tot uur verschillen. In totaal zijn er zo’n 15 miljoen Bitcoins in omloop. Nog één van de moeilijkheden bij digitale valuta is ook dat ze onder geen enkele wet vallen en door niets of niemand gereguleerd worden. In zo’n Bitcoin investeer je dus volledig op eigen risico.
BBC sprak met Craig Wright over de beslissing om zijn identiteit te onthullen:
Australian Craig Wright identifies himself as #Bitcoin creator, ending years of speculation https://t.co/j0oyKzVVgk https://t.co/e6pRRIpCCy
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) 2 mei 2016