Is het slecht om je laptop altijd in slaapstand te laten staan?

De slaapstand van je laptop is een handige functie. Na het werken gewoon je laptop sluiten, wanneer je hem weer nodig hebt opnieuw openen en je kan meteen verder werken. Maar is het wel zo gezond om je laptop dag en nacht te laten aanstaan, zelfs al is het in slaapstand? 

Heb jij ook zo’n hekel aan wachten tot wanneer je laptop opgestart is? En sla je dat wachten dan ook liever over door gebruik te maken van de slaapstand? Wel, dan kan je daar beter mee stoppen, want door je laptop constant in slaapstand te laten staan, beschadig je mogelijk de harde schijf van je toestel.

Elektriciteit

De belangrijkste reden om je laptop volledig af te sluiten, is waarschijnlijk om energie te besparen. Je laptop verbruikt namelijk nog steeds energie in slaapstand. Tegenwoordig gaan vele laptops in een diepere slaapstand of hybernation als je ze gedurende langere tijd in slaapstand zet. Dan wordt het verbruik dus nog een stuk lager. Maar het blijft natuurlijk wel meer verbruik dan wanneer je laptop volledig uitstaat.

Wanneer je je laptop volledig afsluit, verbruikt hij niets, in slaapstand blijft je batterij traag leeglopen. Je gaat dit niet meteen merken aan je energiefactuur, maar je zal je laptop wel vaker moeten opladen.

Losse onderdelen

Je laptop zelden of nooit volledig uitschakelen, kan gevolgen hebben voor de losse onderdelen van je laptop. Zo blijven je onder andere ventilator en je harde schijf draaien. Wanneer je laptop een HDD-schijf heeft, een schijf die werkelijk draait, blijft deze schijf draaien in slaapstand. En blijven er dus ook onderdelen bewegen in je laptop.

Wanneer dan ook nog eens rondloopt of -rijdt met je laptop schudden de onderdelen nog eens in andere richtingen waardoor je het risico vergroot dat er iets in je schijf kapot gaat.

SSD-schijf

Ondertussen is er al enige tijd een nieuw soort schijf op de markt, de SSD-schijf. SSD staat voor solid state drive, wat al meteen het verschil met een HDD-schijf duidelijk maakt. In een SSD-schijf zitten geen losse elementen. De schijf is daardoor robuuster en je loopt met zo’n schijf minder risico’s op schade door bewegingen.

Updates

Tot slot is het ook belangrijk om je laptop zo nu en dan eens af te sluiten zodat mogelijke updates uitgevoerd kunnen worden. Veel updates vereisen het heropstarten van je laptop.

Wil je dus vermijden dat je laptop plots uit zichzelf beslist om de updates door te voeren en vanuit het niets heropstart, dan zet je hem beter zo nu en dan eens uit. En zeg nu zelf, ’s nachts heeft het niet echt nut om je laptop op slaapstand te laten staan.

Kortom is het dus geen ramp om je laptop een tijdje niet volledig af te sluiten. Al doe je dat van tijd tot tijd best toch. En als je computer een HDD-schijf heeft, zet je hem best volledig uit van zodra je hem ergens mee naartoe neemt.

iStock
Meer
Lees meer...