IS-militant legt uit hoe hij strijders over de grens naar Europa smokkelt: “Wacht maar af, het is gelukt”

De recente aanslagen in Frankrijk en de dreigementen aan onder andere ons land doen vrezen in hoeverre de Islamitische Staat er al in is geslaagd pionnen in onze gebieden te vestigen. Buzzfeed had een opmerkelijk gesprek met een IS-militant die in een Turkse havenstad strijders naar Europa smokkelt. En dat heeft hij tot hiertoe naar eigen zeggen met succes gedaan.

De man is een Syriër in zijn dertiger jaren, met een zwarte baard. IS stuurt via hem strijders naar Europa en hij krijgt daarbij de hulp van twee mensensmokkelaars. De IS-militanten komen in kleine groepjes, verstopt in cargoschepen waarin honderden vluchtelingen zitten. De reden waarom IS plots in Europa strijders in stelling brengt, ligt volgens hem bij de luchtaanvallen waarmee de Verenigde Staten vorige zomer begonnen zijn. De mensen die ze nu terugsturen zijn dan ook echt van plan om aanslagen te plegen. “Als iemand mij aanvalt, dan mag je er zeker van zijn dat ik terug aanval.”

Vermomd als vluchteling

Wie de man in het interview precies is, kan Buzzfeed niet onthullen. Hij wou alleen praten als hij anoniem zou blijven. Het is de eerste keer dat iemand binnen IS met de pers over de Syrië-strijders in Europa praat. Dat uit deze hoek van de wereld momenteel een overvloed aan vluchtelingen andere oorden opzoekt, speelt in de kaart van IS. Veel Syriërs ontvluchten hun land door de aanhoudende burgeroorlog. Liefst anderhalf miljoen vluchtelingen zouden zich nu al in Turkije bevinden.

Vanuit Turkse havenplaatsen zoals Izmir en Mersin worden duizenden vluchtelingen over de zee naar andere oorden geloodst, heel vaak naar Italië. Van daar gaat het doorgaans naar landen zoals Zweden en Duitsland, waar ze asiel vragen aan de overheid. Wanneer IS met de hulp van smokkelaars dus militanten onder deze vluchtelingen verstopt, zijn ze heel moeilijk te herkennen. “Het zijn net vluchtelingen”, legt hij uit.

Per boot is veiliger

Buzzfeed sprak ook met één van de mensensmokkelaars die voor de IS-militant werkt. Pas nadat hij toestemming kreeg, gaf hij toe dat hij ook IS-strijders naar Europa brengt. Sommige van zijn passagiers zijn op basis van hun accent duidelijk niet uit Syrië afkomstig, er zijn er ook bij die amper Arabisch spreken en zeggen dat ze uit een Europees land komen. Dat lijkt logisch als je ziet hoeveel mensen uit onze contreien al naar ginder zijn gereisd. Turkije doet wel moeite om de toevloed van jihadisten over de grens te stoppen, maar toch blijven ze vlot over en weer bewegen. Indien nodig krijgen ze een vals Syrisch paspoort dat heel gemakkelijk te vinden is, en eens over de grens verstopt de smokkelaar hen in een hotel. Daar plaatst hij ze op de passagierslijsten van vluchtelingenschepen.

Uit de getuigenissen blijkt ook dat IS maar al te goed beseft dat ze niet meer via de lucht kunnen reizen nu Europese steden de controles verscherpt hebben. Maar per boot en nadien per land geraken ze vlot over onze amper bewaakte grenzen. En uiteindelijk is het dus ook nog eens moeilijk om ze van een gewone vluchteling te onderscheiden.

“Geen burgers als doelwit”

De militant aan de Turks-Syrische grens deed nog meer opvallende uitspraken. “Het is onze droom dat op een dag een kalifaat zal bestaan, niet enkel in Syrië, maar in de hele wereld. En als God het wil, zullen we dat snel bereiken”, zei hij. Het smokkelproces zou volgens de militant sneller moeten verlopen, maar smokkelaars willen dat hun schip vol zit voor ze vertrekken. En IS wil niet voor de andere vluchtelingen betalen zodat het schip sneller kan vertrekken.

Natuurlijk heeft de militant nog een meerdere binnen IS waaraan hij verantwoording moet afleggen. Hij benadrukt telkens dat de hele wereld tegen IS aan het vechten is. En door aanslagen in het westen te plegen, willen ze de internationale coalitie breken. Opmerkelijk is nog dat hij zegt geen burgers als doelwit te hebben, wel Westerse regeringen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat ze de smokkelaars proberen tegen te werken, maar aangezien Europa slechts weinig mensen legaal toelaat, is smokkelen een steeds groter probleem aan het worden.

Meer
Lees meer...