Italië keurt nieuwe wet goed: mobiele telefooninspecties voor asielzoekers toegestaan

De Italiaanse regering onder leiding van premier Giorgia Meloni heeft woensdag een nieuw migratiedecreet goedgekeurd. Deze wet, bekend als het ‘Decreto Flujos’, geeft autoriteiten de mogelijkheid om mobiele telefoons van asielzoekers te inspecteren. De wet roept echter meteen vragen op over privacy en mensenrechten.

Het nieuwe decreet is bedoeld om de informatie die asielzoekers verstrekken beter te kunnen controleren. De inspecties van mobiele telefoons moeten helpen bij het verifiëren van de identiteit en nationaliteit van personen die internationaal asiel zoeken. Antonio Tajani, de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde dat dit cruciaal is om de herkomst van asielzoekers vast te stellen: “We willen hun identiteit en nationaliteit reconstrueren,” aldus Tajani tijdens een persconferentie.

Inspecties onder strikte voorwaarden

Hoewel de wet op het eerste gezicht indringend lijkt, benadrukte staatssecretaris Alfredo Mantovano dat er grenzen zijn aan wat de autoriteiten mogen onderzoeken. “Toegang wordt alleen verleend tot specifieke gegevens die relevant zijn voor identificati”, verduidelijkte Mantovano. Toegang tot persoonlijke berichten of communicatie op de toestellen blijft verboden.

Daarnaast is elke inspectie afhankelijk van goedkeuring door de rechterlijke macht. Dit betekent dat de inspecties niet willekeurig kunnen worden uitgevoerd en dat er juridische waarborgen zijn om misbruik te voorkomen.

Kritiek en zorgen

Ondanks de voorziene waarborgen, zijn er zorgen over de mogelijke inbreuk op de privacy van asielzoekers. Mensenrechtenorganisaties en advocaten benadrukken dat een dergelijke wet, ondanks de strikte beperkingen, een gevoelige kwestie blijft. De wet zou een precedent kunnen scheppen voor verdere controles en inbreuken op de rechten van kwetsbare bevolkingsgroepen.

Meer
Lees meer...