Op eBay kun je ivoor kopen. Dat terwijl de veilingsite de handel van het product meer dan tien jaar geleden verboden heeft.
“Om onze kopers en verkopers te beschermen, en ook de dieren die met uitsterven worden bedreigd, heeft eBay besloten een wereldwijd verbod in te stellen op de verkoop van alle soorten ivoor. Dit wereldwijde verbod gaat in op 1 januari 2009”, zo staat te lezen op een blogpost op eBay van 2008.
Meer dan een decennium later is veilingsite er nog niet in geslaagd om die regel ook daadwerkelijk toe te passen.
“Bovine bone”
Volgens een onderzoek van de Universiteit van Portsmouth zouden er sinds het verbod duizenden voorwerpen van olifantenivoor zijn verkocht op eBay. Caroline Cox, die het onderzoek startte, denkt dat de onlinehandel een nieuw verbod op de verkoop van ivoor in het Verenigd Koninkrijk, dat op 6 juni van kracht ging, kan ondermijnen.
Ivoor wordt echter niet onder die naam verkocht op de website. Verkopers geven het een codenaam. Toch is het een kleine moeite om het product te vinden op eBay. Vele ivoorartikelen zouden te vinden zijn onder de zoekterm “bovine bone”, of runderbeenderen.
Onder die zoekterm vind je beeldjes en andere versiering, maar ook duidelijke slagtanden. Bij dat laatste staat er op een biedingspagina (schermafbeelding hieronder): “Handgesneden uit runderbeen. Dit is GEEN ivoor. Wij zijn een groot voorstander van het verbod op de verkoop van ivoor.” Onze redactie kon niet bevestigen of het wel of niet om ivoor gaat.
De BBC kocht voor een onderzoek drie ‘runderbeen’-artikelen: een klein, gebeeldhouwd Afrikaans hoofdsieraad, een armband en een set beeldjes. Uit tests die de Britse omroep liet doen bij de Oxford University School of Archaeology zou blijken dat twee van die artikelen van olifantenslagtand waren gemaakt.
“We zijn al bijna tien jaar bezig met de illegale handel in ivoor van olifanten aan te pakken”, zei een woordvoerder van eBay in een reactie aan de BBC. “We hebben in een recente periode van twee jaar meer dan 265.000 aanbiedingen geblokkeerd of verwijderd die verboden zijn onder ons beleid voor dierlijke producten.”
“Onze proactieve aanpak betekent dat illegale ivoorverkopers gedwongen zijn om obscure ‘codewoorden’ te gebruiken.” Maar dat weerhoudt verkopers er dus niet van om hun producten succesvol te veilen op de website.
CITES
Sinds 19 januari 2022 zijn er binnen de EU en met derde landen nieuwe regels omtrent de handel in olifantenivoor. Het is nu bijvoorbeeld verboden om complete slagtanden, stukken van slagtanden of oppervlakkig bewerkte slagtanden te verhandelen.
Enkel bepaalde specifieke types van voorwerpen met ivoor mogen in België nog verhandeld worden mits er een Europees certificaat voor is afgeleverd. Deze certificaten worden afgeleverd door de cel CITES van de FOD Volksgezondheid.
CITES, of Convention on Trade in Endangered Species of wild flora and fauna, is een internationaal verdrag bedoeld om de internationale handel in met uitsterven bedreigde soorten te reglementeren.
Enkele Afrikaanse landen pleiten er sinds kort voor om de handel in ivoor weer meer open te stellen. Zimbabwe heeft zelfs gedreigd uit het CITES-verdrag te stappen als de legale verkoop van ivoor niet wordt toegestaan. Het land zegt dat de olifantenpopulatie te snel groeit en dat indien ze niet onder controle wordt gebracht, “gevaarlijke proporties” zou kunnen bereiken.
(ns)