Jawadde dadde! 11 geniale oplichters die écht iedereen bij de neus konden nemen

Who says crime doesn’t pay? Oké, als je gepakt wordt, is dat enkele jaartjes brommen in de cel. Maar als je écht slim (en sluw) aanpakt, kan je er een pak geld aan verdienen! In de film Focus, speelt Will Smith een ervaren oplichter die zijn skills leert aan de knappe Margot Robbie. Jackpot! Maar ze zijn niet de enige bedriegers, deze 11 oplichters hadden ook een serieuze poker face …

1. The Fox Sisters

Halloweenmagazine.com

Deze zusjes waren allesbehalve schattig. De twee jongste beweerden dat ze konden praten met geesten. Hun ‘talent’ zette heel New York op stelten en ze verdienden er een flink pak geld aan. The Fox Sisters hebben er jaren hun brood verdiend, maar daar kwam een eind aan toen een iemand van hen bekende dat het allemaal bedrog was. Toch was een groot deel van de bevolking nog steeds in de ban van spiritualiteit. De zusjes hadden duidelijk hun sporen nagelaten. 

2. Gregor MacGreggor

Gregor MacGreggor was stamhoofd van het onbestaande Poyais. Het eiland zou aan de kust van Honduras liggen en MacGreggor schreef er zelfs een boek over. Het moest echt lijken. En daar slaagde hij in, want hij lokte meer dan 250 kolonisten. Wanneer de investeerders van Poyais er arriveerden, was MacGreggor al lang gaan vliegen. Op zoek naar andere goedgelovige sukkels!  

3. Charles Ponzi

Boston Library

Mensen zijn gulzig als het op geld aankomt. Dat had super oplichter Charles Ponzi maar al te goed verstaan. De Italiaanse zakenman beloofde 50 % winst, in een belachelijk korte tijd. Om dat te kunnen geven, moest Ponzi nieuwe investeerders zoeken en aan die beloofde hij dan weer hetzelfde. De Ponzi-tactiek inspireerde vele andere oplichters, maar de man zelf wel eens in de gevangenis. Hij kon zich daar wel weer uitpraten door slimme trucjes. Maar … hij stierf in alle eenzaamheid en armoede. Alles heeft zijn prijs, zeker?

4. Victor Lustig

iStock/History.com

De Eiffeltoren verkopen als een stuk oud metaal? Victor Lustig deed het. Of toch een beetje. De man manipuleerde verschillende opkopers en liet hen geloven dat de toren in verschrikkelijk slechte staat was. Toen de deal gesloten was (en het geld in zijn koffers zat), vertrok Lustig naar Wenen. De listigaard!  Het enige wat zijn bedrogen klanten konden doen was, tja … wenen. 

5. George Parker

Youtube

Naast de Eiffeltoren kan je makkelijk het Amerikaans Vrijheidsbeeld of een museum verkopen. Zelfs zonder eigendomsrechten! Dat bewees George Parker met zijn geniale verkoopskills. Hij maakte kopers wijs dat ze tol konden vragen aan iedereen die de Brooklyn Bridge overstak. Zo verkocht hij de Bridge twee keer per week, jarenlang! De politie heeft meermaals naïeve kopers van de brug moeten halen en met de voeten op de grond moeten zetten. AUWTCH!

6. Natwarlal

iStock

Iconische gebouwen doorverkopen, daar kent ook de Indische bedrieger Natwarlal alles van. Geïnteresseerd in de Taj Mahal of het Parlement? No problemo! Weet dan wel dat je enkel in het bezit bent van waardeloze papieren … De man is acht keer gepakt door de politie, maar kon elke keer ontsnappen? Catch me if you can, in India! 

7. Eduardo de Valfierno

Eduardo de Valfierno was het brein achter de diefstal van de Mona Lisa. De Argentijn gaf aan een van zijn medewerkers de opdracht het schilderij te stelen, maar maakte er zelf stiekem zes kopieën van én vond er ook makkelijk kopers voor. Alleen dachten deze dat ze de echte Mona Lisa in bezit hadden. Eduardo’s partner in crime wou zelf ook munt slaan uit de diefstal en probeerde het schilderij te verkopen. De politie betrapte hem echter en de Mona Lisa kreeg haar plaatsje in het Louvre terug. 

8. Frank Abagnale 

Movie still Catch Me If You Can

Frank Abagnale was al een bedrieger toen hij nog maar 16 was. Piloot, advocaat, professor, dokter … Dit zijn slechts enkele van de vele identiteiten die hij heeft aangenomen. De meesteroplichter verzilverde ook nog eens meer dan 2,5 miljoen dollar valse cheques. Hoewel deze ‘verkleedpartijtjes’ wel een verslaving leken, is Abagnale nu helemaal clean, hij werkt zelfs als fraudespecialist. Als dat geen position switch is!

9. Jordan Belfort

Mensen manipuleren en bedriegen, daar was Jordan Belfort erg goed in. Hij werd er dan ook stinkend rijk van. Belfort kende de beurs als zijn binnenzak en gebruikte dat talent om zo veel mogelijk geld in zijn eigen zakken te steken. De opbrengst van al dit bedrog ging in grote mate naar decadente feestjes en de drugsverslaving van Belfort. Na twee jaar cel, schreef de man een boek over zijn ervaringen als wolf of wallstreet.

10. James Hogue

Youtube

De jaren ’90 zijn duidelijk niet gespaard gebleven van bedriegers. James Hogue was nog zo een master in disguise. Hogue kwam te weten dat als je af en toe eens liegt over wie je bent, je echt overal binnengeraakt. Prestigieuze scholen als Harvard of Princeton? Een makkie voor James Hogue. Jezelf voordoen als klusjesman en dan een heel huis leegrover? Easy peasy! Ondanks dat hij vele keren is gearresteerd, werd hij toch weer elke keer vrijgelaten. De gelukzak! 

11. Matt ‘The Knife’

Facebook Colin May & Matt The Knife

Matt deed al van zijn veertiende aan pickpocketing en shoplifting. Nadien was het zwaardere werk aan de beurt en maakte hij de casino’s onveilig. Hij had zelfs connecties bij de maffia! Toch besloot Matt van het criminele pad te gaan en zijn magische talenten elders te gebruiken. Hij werd een beroemde mentalist die tal van verdwijningstrucs en andere stunts kende. Matt gaf zijn leven zelfs zo een andere wending dat hij nu een anti-fraude expert is. 

Say whuuuut, Will Smith … ook een oplichter?

Youtube

Gelukkig is dat maar fictie! Bekijk hieronder de trailer van Focus

Bron: Buzzfeed, Cracked.com, History.com
Meer
Lees meer...