Ben jij ook bang om op café voor te schieten omdat je wéét dat er een aantal notoire wanbetalers in je vriendenkring zitten? ’t Is een veelvoorkomend probleem en achteraf beleefd achter je vrienden hun vodden zitten, komt ook wat krenterig over. De oplossing? Volgens Belfius zit die in de app Pengo. Die stuurt je vrienden een betalingsverzoekje op Messenger.
Samenleggen voor een cadeautje, alvast een potje leggen voor de zomervakantie of gewoon de rekening op café: meestal is er één Chinese vrijwilliger die voorschiet. Die houdt er dan ook meteen rekening mee dat hij of zij een gedeelte van dat geld nooit terugziet, want er is er altijd wel ééntje die vergeet om je terug te betalen. Ben jij dan moedig genoeg om die persoon achteraf even aan te porren? Waarschijnlijk niet.
Voor dat soort problemen lanceert Belfius nu een app: Pengo. Je stuurt met Pengo een soort rekeningetje, mét een mogelijkheid tot betalen eraan rechtstreeks naar je vrienden. Niet via mail, maar via Facebook Messenger. En het beste stuk? Je moet er helemaal geen Belfius-klant voor zijn en je moet er geen extra app voor installeren.
Messenger
Hoe gaat ’t dan in z’n werk? Je wordt vriendjes met Pengo op Messenger, net zoals je met iemand anders bevriend zou worden. Als je ermee praat, vraagt Pengo jou hoeveel geld je juist moet terugkrijgen, van hoeveel mensen en wat jouw rekeningnummer is. Die boodschap wordt dan via Facebook Messenger naar je vrienden gestuurd. Aangezien zo’n zeven miljoen mensen op Messenger zitten, dekt Pengo een groot deel van de bevolking.
Aangezien er in elke vriendenkring ook één iemand zonder Facebook zit, kan je, als je Belfius-klant bent, het betaalverzoek ook via andere kanalen sturen. Whatsapp, mail of sms wordt het dan. Die functionaliteit zit ook meteen in je Belfius-app geïntegreerd.
Veiligheid
Ben je met Pengo ook meteen je ziel en je financiële gegevens aan Facebook aan het doorgeven? Volgens Belfius alvast niet. De betalingen gebeuren namelijk op hun beveiligde pagina, buiten Facebook, niét op Facebook. Maar dat houdt Facebook natuurlijk niet tegen om je gegevens in Messenger, zoals hoeveel geld je gemiddeld geeft aan een etentje, ergens op een server te zwieren.
ABN Amro heeft in Nederland een vergelijkbare dienst: Tikkie. Die heeft na een jaar al zo’n anderhalf miljoen gebruikers. Dat er ruimte is voor dit soort toepassingen, is dus wel duidelijk. Want wie wil er nu niet zijn geld terug?
Zo werkt het: eerst maak je een betalingsverzoek aan door tegen Pengo te praten.