‘Joker: Folie à Deux’ flopt en zorgt voor miljoenenverlies

De opvolger van Joker uit 2019 lijkt een van de grootste financiële flops van het jaar te worden. Joker: Folie à Deux slaagt er niet in om dezelfde magie te herhalen. Twee weken na de release heeft de film slechts 165 miljoen dollar wereldwijd opgebracht. Dat is ver onder de verwachtingen.

De eerste Joker was in 2019 een wereldwijd fenomeen. Met een opbrengst van ongeveer 1 miljard dollar en elf Oscarnominaties, waarvan Joaquin Phoenix en componist Hildur Guðnadóttir uiteindelijk elk een beeldje wonnen, zette de film een hoge standaard. De verwachtingen voor Joker: Folie à Deux waren dan ook enorm, vooral met de terugkeer van Phoenix als Arthur Fleck en de toevoeging van Lady Gaga als Harley Quinn.

Joker: Folie à deux

Het vervolg slaagt er niet in om het publiek te overtuigen. De film, een musical die zich grotendeels afspeelt in Arkham Asylum, kreeg een teleurstellende score van 33 procent op Rotten Tomatoes en een zeldzame D-score op CinemaScore. De negatieve recensies en de dalende ticketverkoop maken duidelijk dat Folie à Deux niet dezelfde impact heeft als zijn voorganger.

Dat het succes wegblijft, is ook op andere manieren duidelijk te merken. Joker: Folie à deux zou namelijk binnenkort al uit de bioscoop verdwijnen en een digitale release krijgen.

Miljoenenverlies

Met een productiebudget van 200 miljoen dollar (183 miljoen euro) en nog eens 100 miljoen dollar (91 miljoen euro) voor marketing en distributie, had de film minstens 450 miljoen dollar (413 miljoen euro) aan inkomsten moeten halen om break-even te draaien. De verwachtingen zijn nu dat de film slechts tussen de 210 miljoen dollar en 215 miljoen dollar (192 en 197 miljoen euro) binnenhaalt wereldwijd. Dat betekent een verlies van naar schatting 150 tot 200 miljoen dollar (137 tot 183 miljoen euro).

Volgens verschillende bronnen, zoals Variety, zou het verlies zelfs nog hoger kunnen oplopen. Dat zou ervoor zorgen dat Joker: Folie à Deux een van de grootste filmflops van het jaar wordt.

Meer
Lees meer...