Jordaanse piloot werd al maand geleden verbrand en dat wisten de inlichtingendiensten perfect. Dus is de vraag …

… waarom we dat spelletje blijven meespelen. Er vallen twee conclusies te trekken na de vreselijke verbranding van de Jordaanse piloot door IS. Eén: ze zijn zo mogelijk nog zotter en gevaarlijker dan we dachten. Twee: de Westerse inlichtingendiensten hebben geen benul waar ze mee bezig zijn. Want ze kregen al een maand geleden bevestiging dat dit gebeurd was. Of speelt daar iets anders?

Amerikaanse, Britse en Jordaanse veiligheidsdiensten zijn zogezegd vannacht tot de conclusie gekomen dat de Jordaanse piloot Muadh al-Kasasbeh zijn gruwelijk lot van levend te worden verbrand al “tussen 3 en 8 januari” tegemoet ging, of, dus, Muadh is al een maand dood. 

Wie nu denkt dat daar geniaal spioneerwerk en levensbedreigende James Bond-toestanden of wat voor high tech-goochelarij aan te pas kwam. Euh. Neen. Het is wat journalisten ontdekten, en, de Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten, zo gebrand om ons hier thuis nog wat meer te gaan afluisteren en bespioneren, hebben dat gewoon overgenomen in hun discours. Maar, en dit is belangrijk, ze deden dat pas een maand na de feiten.

RIBBS

Op 8 januari werd vanuit Raqqa door verschillende IS-pipo’s enthousiast getweet over de executie van een Jordaanse piloot. Dat werd opgepikt door Abu Ibrahim Al-Raqqawi, pseudoynm voor een activist en blogger, die eerder al heel juist dingen signaleerde. Hij staat bovendien op de lijst van zowat alle counterterrorisme-experts.

Naast de tweets was er een opmerkelijk verslag van RIBSS (Raqqa Is Being Slaughtered), een collectief van ondergedoken Syrische journalisten die heel accuraat en verheven boven de partijen, het op zich heeft genomen om de burgeroorlog en de wreedheden van IS te verslaan, op gevaar van hun eigen leven. RIBBS meldde ook al op 8 januari dat ze “een tiental IS-strijders tegenkwam die lachten en aan het vieren waren en riepen We hebben hem verbrand!”. Toen ze informeerden wie dan wel verbrand was, luidde het antwoord “de Jordaanse piloot”.

Niet de eerste keer

Die informatie werd wel degelijk doorgegeven aan Westerse inlichtingendiensten. Als het nu de eerste keer was, zou je nog denken. Maar we weten van elke onthoofding en executie die er tot nu toe geweest is, te beginnen met die van de Amerikaanse journalist James Foley, dat het tijdstip van de executie en de release van de video’s door IS daarvan langs geen kanten overeenkomen.

Zo werd Steven Sotloff op hetzelfde moment gedood als Foley, maar IS liet dat pas twee weken later los op de wereld, wat hen twee weken media-aandacht gaf en een kans om hun cynische propaganda te verspreiden. Nochtans werd toen ook al vanuit Syrië aan de Amerikanen gemeld door tegenstanders van IS dat Sotloff al twee weken dood was.

Waarom?

De grote vraag is dus waarom we dat spelletje blijven meespelen. Waarom zowel de Japanners als de Jordaniërs tot vlak voor de vrijgave van de executievideo’s bleven onderhandelen, terwijl ze in beide gevallen zo blijkt nu perfect wisten dat die al dood waren. En de Britten en de Amerikanen, die niet onderhandelen, spelen het ook mee. Waarom zeggen ze niet gewoon tegen IS: wel, gasten, je hebt ‘m toch al omgebracht, dus die aandachttrekkerij kan je steken waar de zon niet schijnt?  Wat hebben we in godsnaam te winnen door IS z’n ziekelijke PR- en propagandacampagne te laten voeren?

Momenteel is daar maar één uitleg voor, tenminste als we ervan mogen uitgaan dat het ons echt wel te doen is om IS te stoppen, en dat is dat de inlichtingendiensten echt wel onbekwaam zijn en langs geen kanten weten wat er zich daar in Syrië en Irak aan het afspelen is. En dat ze bovendien, maar dat hoeft niet te verbazen, ook de intel die ze op een blaadje aangereikt krijgen van tegenstanders van IS ten velde niet serieus nemen, ondanks het feit dat die keer op keer blijkt te kloppen.

Jordaanse piloot is jobadvertentie van  IS om sadisten en ander krapuul aan te trekken

Beseft de coalitie dan niet dat ze op deze manier het belangrijkste wapen van Islamitische Staat, het gruwelijke propaganda-apparaat van de verfoeilijke organisatie, gewoon in stand houdt? We weten dat die georchestreerde video’s een heel belangrijk deel uitmaken van het rekruteren van strijders in onze contreien. De brutale video van de Jordaanse piloot is voor IS een jobadvertentie om sadisten en idioten die gewoon de wereld willen zien branden aan te spreken om hun rangen te komen vervoegen. Bovendien is het weer een geweldige manier om het soms bijna hysterisch disproportioneel gevoel van onveiligheid in het Westen te doen oplaaien. En dat laatste is uiteraard net één van de dingen die organisaties als al-Qaida en IS willen bereiken.

Geen idee

Het toont nog eens aan dat het Westen fuck all weet van Islamitische Staat. Terwijl Britse, Amerikaanse inlichtingendiensten moeiteloos en wel degelijk (illegaal by the way) een eindeloze stroom informatie over ons verzamelen en zelfs perfect in staat zijn om door de webcams over te nemen op de computer waarop u dit zit te lezen bij ons thuis binnen te kijken, weten ze bijvoorbeeld bij benadering niet te schatten hoeveel IS-strijders er zijn, laat staan hoe die bewapend zijn en – dit is vooral verontrustend – wat nu eigenlijk het plan van Islamitische Staat is.

Gisteren vertelde Edward Snowden via videocast nog eens hoe compleet ineffectief de werkwijze van de inlichtingendiensten, nu vooral gefocust op het massaal verzamelen van informatie, wel is in de strijd tegen het terrorisme. “When you collect everything, you understand nothing”, zei de man, die verder heel beredeneerd aanhaalde dat hij wel degelijk gelooft dat IS een gevaar is voor onze maatschappij en moet aangepakt worden. 

Erger

Het alternatief is zo mogelijk nog erger. Als het geen onbekwaamheid is dat erachter zit, maar een strategie. Dat betekent dat we – ja, want ook België heeft zich weer eens laten meeslepen in de coalitie – blijkbaar er op gebrand zijn dat 1) het conflict daar blijft duren en 2) liefst nog wat oplaait. Jordanië, dat weet je zo, gaat moeten reageren. Misschien met de boots on the ground die wij niet durven zetten. En dat Japan een excuus gekregen heeft om mee te gaan vechten is uiteraard ook meegenomen. En er vallen uiteraard op het thuisfront dingen te regelen. Verkiezingen in de UK bijvoorbeeld. Wetten die gestemd moeten worden om inlichtingendiensten nog meer te laten afluisteren. 

We moeten er voorlopig van uitgaan dat die laatste redenering voorlopig nog hersenspinsels zijn van mensen met een slecht karakter. Dan slaapt iedereen toch nog een beetje beter.

Zootje

De kans dat het goed ouderwets geklungel is, is sowieso groter. Want de hele campagne tegen IS is een zootje. Ondanks een succesje hier en daar, levert de militaire campagne tegen Islamitische Staat waar ook ons land aan deelneemt bitter weinig op. Kobani is tijdelijk weer even gered, maar dat is ook ongeveer alles wat na meer dan duizend bombardementen verwezenlijkt is . Integendeel, ISIS wint terrein, dat moest zelfs het Pentagon toegeven. Sinds de start van de Westerse militaire campagne zijn er meer dan een miljoen mensen bijgekomen die leven onder het juk van de jihadisten.

Er is nog steeds een gebrek aan strategische coördinatie tussen de Westerse coalitie en de gematigde strijdkrachten in Syrië, waardoor het Free Syrian Army en hun medestanders niet kunnen profiteren van de luchtaanvallen. Plus: de luchtaanvallen, die volgens de coalitie nooit tegen burgers zijn gericht, hebben desalniettemin bij een deel van die burgerbevolking de sympathie voor de jihadisten vergroot. Dat zeggen tenminste waarnemers ten velde.

Die snappen ook niet goed hoe de Amerikanen en co hun doelwitten kiezen. “Ze willen voortdurend het hart van ISIS treffen, maar dat hart zit niet ergens in het midden, het is verspreid over een steeds groter wordende frontlinie”, vertellen ze. “Echte leiders van ISIS hebben ze nog niet kunnen uitschakelen, alleen wat mid-level-mensen, en dat levert niks op.” 

“Well geez”

Tijdens een briefing door admiraal John Kirby vroeg iemand “where ISIS’s relative strength is right now” en de admiraal antwoordde: “I couldn’t give you a—a specific point at which, you know, we believe, well geez, we’ve halted their momentum. It—it’s come slowly, in various stages. But I think it’s safe to say that over the last three to four weeks, we—we’ve been confident that that momentum has largely been blunted.

Kirby beweerde ook dat IS 700 vierkante kilometer aan gebied was kwijtgespeeld, maar toen hij werd gevraagd waar, moest hij het antwoord schuldig blijven: “I’m frankly not sure how relevant that is. I mean, it’s—they have less ground now than they did before. They’re trying to defend what ground that they have. They’re not going on the offense much, and they’re really trying to preserve their own oxygen.