We hebben de laatste tijd al veel opmerkelijke kleurenfoto’s (of ingekleurde foto’s) van de Eerste Wereldoorlog gezien. Maar deze beelden zijn toch wel heel opmerkelijk. Ze zijn al in 1913 gemaakt, en het meisje op de foto deed de foto’s onbewust slagen door te kiezen voor een rood badpak en een rode kap. Die kleur blijkt immers het best te werken met de techniek.
En die techniek heet ‘autochrome‘. Nog voor de eerste echte kleurenfoto’s er jaren later kwamen, konden er dus toch al kleurrijke beelden worden gemaakt. Autochrome is eigenlijk een gewone zwart-witdia met een kleurenraster. Dat raster bestond uit miljoenen kleine aardappelzetmeelkorrels die geverfd waren in de kleuren oranje, violet en groen. De korrels lieten bij de opname enkel hun eigen complementaire kleuren door en dus niet die van de andere kleuren. Zo is het eigenlijk gebaseerd op het principe dat de drie primaire kleuren – rood, groen en blauw – bij vermenging alle andere kleuren opleveren.
Tot zover de zeer technische uitleg. Op de foto’s hieronder zien we Christina O’Gorman, dochter van de fotograaf Mervyn O’Gorman. Ze zijn gemaakt in Lulworth Cove, in het Engelse Dorset. Christina droeg een rood badpak en een rode kap. We weten niets over het leven van Christina, behalve dat haar vader in 1958 als weduwenaar stierf.