Kassaloos winkelen in de supermarkt: het kan vanaf vandaag in drie winkels van Albert Heijn

Kassaloos winkelen in de supermarkt: het kan vanaf vandaag in drie winkels van Albert Heijn

Amazon opende begin dit jaar een kassaloze supermarkt in Seattle. Klanten hoeven daar alleen hun telefoon te scannen, daarna gaat het vanzelf. Camera’s en sensoren registreren wat ze kopen. Daarna wordt het aankoopbedrag automatisch van hun rekening afgeschreven. Dat kassaloos winkelen kan vanaf vandaag ook bij drie winkels van Albert Heijn.

De grootste supermarktketen van Nederland volgt daarmee de trend die door onder meer het Amerikaanse Amazon is ingezet. Het systeem van Albert Heijn werkt een beetje anders anders. Klanten krijgen een speciale pas, een “tap to go-kaart”, die ze tegen het schap waaruit ze een product pakken moeten houden.

Zodra ze de winkel uit zijn, wordt het bedrag na tien minuten vanzelf van hun rekening afgeschreven. In plaats van een pas kan ook een Android-telefoon worden gebruikt. Voor iPhones is er nog geen toepassing.

Amazon en Spar

Albert Heijn begint met dat systeem in drie to go-winkels in Amsterdam. Na de eerste in Amsterdam volgen 80 andere winkels in Nederland. De ontwikkelaars van de kassaloze winkel geven aan dat ook andere ketens van moedergroep Ahold Delhaize de technologie op termijn kunnen gebruiken. Het is dus niet ondenkbaar dat binnenkort ook Delhaize-klanten boodschappen kunnen doen zonder langs de kassa te passeren.

Eerder dit jaar begon Spar in Europa ook te testen met een vergelijkbaar systeem waarbij klanten met hun telefoon QR-codes scannen. Volgens een eerste evaluatie werkt dat goed. Klanten die het systeem gebruiken, kopen meer. Bovendien is het diefstalpercentage niet gestegen. Spar overweegt dit jaar nog meer zaken uit te rusten met het systeem.

Amazon heeft inmiddels vier kassaloze winkels geopend. Volgens persbureau Bloomberg heeft het bedrijf plannen om dat aantal uit te breiden tot 3.000. Amazon heeft dat niet bevestigd.

Gesponsorde artikelen