Door de nationale stakingsdag op maandag 15 december, houden veel scholen er dit jaar al op vrijdag 12 december mee op. “Omdat het niet anders kan”. Wij gingen even kijken hoe het zit met vakanties in Vlaamse scholen, vergeleken met de rest van Europa. Hebben we veel schoolvakantie of niet?
Bij het Laatste Nieuws belden ze de scholen af en wat bleek: in één op drie middelbare scholen zullen de laatste examens plaatsvinden op vrijdag 12 december. ’s Maandags wordt er dan gestaakt en de rest van de week is nodig voor evaluatie.
“De nationale staking die de vakbonden op maandag 15 december hebben gepland, valt voor het onderwijs zeer slecht”, lezen we, want directies moeten erdoor schuiven en schipperen met hun examenroosters. De dinsdag, woensdag en donderdag achten ze in veel scholen nodig voor evaluatie. Klassenraden en zo.
14 weken
In veel scholen hebben de leerlingen gewoon vrij vanaf 12 december dus. “Er is wel opvang voorzien, maar activiteiten zijn niet gepland omdat de leerkrachten het te druk hebben met evalueren.”
We vroegen ons naar aanleiding hiervan af: hoe zit dat met schoolvakanties in Vlaanderen, vergeleken met andere landen? Wel: bij ons is het 2 weken met Kerstmis, een week wintervakantie, 2 weken met Pasen, twee maanden in de zomer en een week herfstvakantie. 14 weken dus.
Verlengde weekends en feestdagen brengen we niet in rekening: laat ons stellen dat we op dat vlak ook best verwend zijn ten opzichte van de meeste landen. Maar, here goes:
In Denemarken zijn de vaste schoolvakantieperiodes afgeschaft. Het Ministerie van Onderwijs bepaalt alleen de ingangsdatum voor de zomervakantie. Buiten de zomervakantie mogen de scholen zelf bepalen wanneer ze andere schoolvakanties en vrije dagen plannen gedurende het schooljaar. Maar in de praktijk komt het neer op 2 weken met de kerst, 1 week wintervakantie, 1 week in het voorjaar, anderhalve maand in de zomer en nog een week herfstvakantie. Elf weken dus.
In Duitsland hebben ze twee tot tweeënhalve week met Kerstmis, naargelang de regio. Verder: 1 week wintervakantie, 2 weken voorjaarsvakantie, anderhalve maand in de zomer en een week herfstvakantie. 12 weken dus.
In de UK: twee weken met Kerstmis, 1 week wintervakantie, twee weken rond Pasen, nog een week in het voorjaar en in de zomer een goeie maand en een week. De herfstvakantie is eerder een verlengd weekend daar. Elf weken dus ongeveer.
Finland: Herfstvakantie: 7 dagen, Kerstvakantie: 2 weken. Wintervakantie: 1 week. Ze hebben daar wel een relatief lange zomervakantie: 10 weken. 14 weken in totaal.
Frankrijk dan. De zomervakantie duurt daar een maand en drie weken, de herfstvakantie 2 weken, net als de wintervakantie, ook 2 weken. Kerstmis nog eens 2 weken evenals Pasen. 15 weken.
In Griekenland hebben ze 2 weken met Kerstmis en 2 weken met Pasen. Verder een lange zomervakantie van 10 weken. 14 weken.
Hongarije heeft 2 weken met Kerstmis, 1 week met Pasen, 10 weken zomervakantie, 1 week herfstvakantie. 14 weken ook.
Ierland: twee weken met kerst, 1 week wintervakantie, 2 weken met Pasen en 1 week in de herfst. Twee maanden zomervakantie. 14 weken.
IJsland heeft 10 weken zomervakantie, twee met de kerst, 2 weken met Pasen en 1 week wintervakantie. 15 weken in totaal.
Italië heeft een lange zomervakantie van 10 à 11 weken, twee met de kerst, twee met Pasen en 1 week wintervakantie. 15 à 16 weken.
Nederland: zes weken in de zomer, 1 week wintervakantie, 1 week herfstvakantie, 1 week meivakantie en 2 weken met de kerst. 11 weken.
Noorwegen: 2 weken Kerstmis, 2 weken winter, 1 week met Pasen, 7 weken zomervakantie en 2 weken herfstvakantie. 14 weken.
Oostenrijk: een week wintervakantie, 2 weken met Pasen, twee maanden in de zomer en twee weken met Kerstmis. 14 weken.
Zweden: twee weken met Kerstmis, een week wintervakantie, een lang weekend met Pasen, negen weken in de zomer en een week in de herfst. 13 à 14 weken.
Zwitserland: 2 weken kerstvakantie, 2 weken in de winter, 2 weken in het voorjaar en 2 weken in de herfst. Acht weken in de zomer. 15 à 16 weken.
Spanje: 2 weken met Kerstmis, 2 met Pasen, 12 weken in de zomer. 16 weken.
Dat valt dus al bij al nogal mee.