Keulse politie zwaar in de fout tijdens nieuwjaarsnacht, verkoop (illegale) pepperspray niet bij te houden

De politie van Keulen heeft van oud op nieuw ernstige fouten gemaakt. Zo weigerde die versterking te aanvaarden van een honderdtal agenten uit Duisburg, die klaarstonden om in te springen. De verkoop van verdedigingsmiddelen, in het bijzonder peperspray, is sinds de aanrandingen in Keulen in Oudejaarsnacht flink gestegen. Dat wordt zowel in wapenwinkels als bij webwinkels zoals Amazon gemerkt. 

Het optreden van de politie is niet aanvaardbaar, zei minister Ralf Jäger van Binnenlandse Zaken van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Jäger sprak bij een spoedzitting van het parlement van de deelstaat. De politie heeft volgens Jäger nagelaten een beroep te doen op reservemankracht. Dat strookt met informatie van de Keulse stadskrant Kölner Stad-Anzeiger, die eerder meldde dat de politie van Duisburg 100 agenten in versterking had kunnen sturen, maar dat ze dat in Keulen niet nodig vonden.

De politieleiding kreeg die avond nochtans al vroeg meldingen over een grote hoeveelheid mannen bij het centraal station, die veel hadden gedronken. Rond 21 uur was het bekend dat het om ongeveer 500 mannen met een migrantenachtergrond ging.

500 aangiftes, vier aanhoudingen

Jäger klaagtook over de slechte communicatie en het gebrek aan zelfkritiek bij de politie van de vierde stad van Duitsland. Er zijn inmiddels al meer dan vijfhonderd aangiftes gedaan van misdaden in en voor het centraal station. Die werden door grote groepen jongemannen gepleegd op oudejaarsavond en nieuwjaarsmorgen. De aanwezige agenten konden de situatie niet aan.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, heeft gewaarschuwd voor een algemeen wantrouwen tegenover vluchtelingen. ”Dat mensen van buitenlandse afkomst achter een groot deel van het geweld in Keulen zaten op oudejaarsavond mag niet stil worden gehouden, maar het mag ook niet leiden tot een algemeen wantrouwen richting alle vluchtelingen en migranten”, zei hij. De Maizière beschreef het geweld als ”volstrekt onaanvaardbaar” en zei dat dringend nieuwe strengere wetgeving nodig is om de daders te bestraffen.

Op dit moment zitten er vier verdachten vast. Naar negentien verdachten wordt nog gezocht.

Pepperspray

Die Welt heeft ondertussen uitgezocht dat er massaal veel meer peperspray verkocht is sinds de incidenten in Keulen. Maar ook daarvoor zat de verkoop al in de lift. Er zijn in de tweede helft van vorig jaar twee keer zo veel pepperspray, traangas en luchtdrukpistolen verkocht als in het voorjaar van 2015. Bij webwinkel Amazon staat pepperspray momenteel hoog in de lijst van best verkochte artikelen.

Het gebruik van pepperspray kan ernstig letsel of zelfs blindheid veroorzaken. In Duitsland mag het alleen gebruikt worden als verdediging tegen agressieve dieren. Wie misbruik van de spray maakt, moet zich verantwoorden bij de rechter. Was er sprake van zelfverdediging dan zal de gedaagde dat moeten bewijzen.

Ook in ons land is het gebruik van pepperspray in verboden.