Kijken naar K-Drama’s: Een pad naar geestelijk welzijn?


In het kort

  • K-drama’s kijken kan positieve effecten hebben op het mentale welzijn.
  • K-drama’s bieden een band met het erfgoed en verkennen universele thema’s zoals familiedruk, conflicten, trauma’s en hoop.
  • De drama’s kunnen dienen als een vorm van catharsis en bieden inzicht in het omgaan met uitdagingen in het echte leven.

Een Koreaans-Amerikaanse therapeute suggereert dat het kijken van K-drama’s positieve effecten kan hebben op het mentale welzijn. Ze schrijft dit toe aan de hoge productiewaarden, het meeslepende acteerwerk en de relateerbare verhaallijnen die weerklank vinden bij een wereldwijd publiek.

De drama’s verkennen vaak universele thema’s zoals familiedruk, conflicten, trauma’s en hoop, waardoor kijkers zich kunnen verbinden met hun eigen emoties en mogelijk moeilijke ervaringen kunnen verwerken. Ze kunnen dienen als een vorm van catharsis, door inzicht te geven in het omgaan met uitdagingen in het echte leven door te kijken hoe personages soortgelijke situaties op het scherm succesvol aanpakken.

Persoonlijke connecties

Voor sommige mensen bieden K-drama’s een band met hun erfgoed. Ze verdiepen zich in de complexiteit van menselijke relaties en psychologische gevolgen, en weerspiegelen de essentie van geestelijke gezondheid. Dit heeft geleid tot een wereldwijde stijging van het aantal kijkers, vooral tijdens de pandemie, toen kijkers troost en vermaak zochten in Koreaans materiaal.

De Amerikaanse onderwijzeres Jeanie Barry vond troost in K-drama’s na een begrafenis in haar familie en zei dat de weergave van trauma’s en geestelijke gezondheid diep aansloot bij haar persoonlijke ervaringen. Ze geeft de drama’s de erkenning dat ze haar hebben geholpen bij het verwerken van verdriet en het vinden van hoop. Collega-fan Erin McCoy deelt dezelfde mening en legt uit dat K-drama’s haar hebben geholpen om weer in contact te komen met haar emoties na jaren van gevoelloze gevoelens als gevolg van een depressie.

Therapeutisch potentieel

Dit potentiële voordeel komt overeen met de principes van kunstzinnige therapie, waarbij visuele media worden gebruikt om emotioneel welzijn te bevorderen. Een psychiater uit Seoul suggereert dat K-drama’s nieuwe perspectieven kunnen bieden op situaties, gezonde waarden kunnen bevorderen en copingmechanismen kunnen bieden voor verschillende problemen. Hoewel het geen conventioneel therapeutisch hulpmiddel is, zou het opnemen van specifieke drama’s in therapiesessies nuttig kunnen zijn bij het aanpakken van specifieke behoeften van patiënten, zoals het verwerken van een relatiebreuk of verlies.

Meer
Lees meer...