Verlaat jij binnenkort het ouderlijke nest, dan zal je je centjes waarschijnlijk nog hard nodig hebben. Het leven is duur, dat merk je al meteen bij de eerste rekeningen die in je brievenbus zullen vallen. Met deze 5 tips bespaar je alvast op je energiefactuur:
1. Kies je energieleverancier zorgvuldig
Naast alle dingen die je moet regelen voor een eerste verhuis, heeft jouw nieuwe woning natuurlijk ook elektriciteit en verwarming nodig. Dat moet je zelf in orde brengen door een contract af te sluiten met een energieleverancier en door een energieovernamedocument in te vullen. Op de site van de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG) kan je gratis de V-test doen. Als je voor de eerste keer alleen gaat wonen, duid je aan dat je je verbruik niet kent en dan neemt de test het gemiddelde. Zo vind je een leverancier die perfect bij je past. Je kan er ook kiezen voor groene stroom en de vergelijking maken tussen een vaste of een variabele prijs.
2. Stel je verwarming meteen juist af
Hoe stel je in godsnaam een verwarming af? Dat is inderdaad niet zo’n gemakkelijke opgave, maar de energie-experten van ENGIE helpen je graag op weg met handige how-to-video’s. Zo ontdek je hoe je een radiator kan ontluchten, de watertemperatuur kan regelen, de druk kan controleren en nog veel meer! Door alles correct in te stellen, werkt je verwarming dubbel zo goed én smijt je het geld niet door ramen en deuren naar buiten.
3. Laat bovendien op tijd je verwarmingsketel controleren
In Vlaanderen moet je verwarmingsketel, naar gelang het type, elk jaar (mazoutketel) of om de 2 jaar (gasketel) gecontroleerd worden. Bij zo’n controle kijkt een erkend technicus na of de ketel aan de nodige criteria voldoet. Tijdens die verplichte controle, wordt de ketel ook afgesteld om defecten en brandstofverspilling te vermijden. Een geregeld onderhoud zorgt er dus voor dat jij geen extra kosten verspilt aan je verwarming. Ook als huurder ben je verantwoordelijk om die afspraak te regelen.
Op zoek naar een chauffagist voor je nieuwe plek? ENGIE staat voor je klaar.
4. Verlucht ook als het frisser is kort je kamers
In tegenstelling tot wat je zou denken, zorgen open ramen niet voor warmteverlies. Zet dan uiteraard wel je verwarming uit en open het raam niet langer dan 5 à 10 minuten. Zo laat je de vochtige lucht naar buiten en koelen de muren niet af. Een kamer met droge lucht zal namelijk sneller opwarmen dan een met vochtige lucht. Zeker in de badkamer is dat belangrijk.
Lees hier hoe en wanneer je je woning moet verluchten.
5. En slaap met sokken aan tegen de kou
Door met sokken aan te slapen, blijft de temperatuur van je voeten 1,3 graden hoger en dat zorgt voor extra warmte in de rest van je lichaam. Het is bewezen dat vooral vrouwen vaker last hebben van de kou en voor hen zorgt dit dus voor dat extra beetje warmte. Ontdek hier nog meer nuttige tips die kunnen helpen om het warmer te krijgen zonder de verwarming te moeten verhogen.
Het is trouwens geen goed idee om de verwarming ’s nacht op 20 graden te laten staan, want een te warme slaapkamer leidt tot een slechte nachtrust. Stel je thermostaat zo in dat hij ’s nachts daalt naar ongeveer 16 graden.