“Elke fractie van een graad aan klimaatopwarming heeft exponentiële impact”

In het zuiden van Europa zijn er opnieuw bosbranden. Volgens klimatoloog Seppe Lampe van de VUB is dit nog maar het topje van de ijsberg die klimaatopwarming heet. Hij hamert op twee pijlers om het probleem aan te pakken.


Beluister hier het volledige gesprek met Seppe Lampe:


De essentie: De klimaatopwarming zal exponentieel toenemen. Daardoor pleit Lampe niet alleen voor mitigatie, maar ook voor adaptatie. Dat kan binnen meerdere sectoren.

  • “De klimaatopwarming zorgt ervoor dat het zo warm is deze zomer. Dat komt nog eens samen met het feit dat we net terug een El Niño-fase (natuurverschijnsel waarbij normaal koel zeewater opwarmt, red.) zijn ingegaan. Dat heeft een heleboel gevolgen. Zo zijn er opnieuw bosbranden in Zwitserland, La Palma en Italië. Ook voor oogsten is dit heel slecht nieuws, die hitte die ook gepaard gaat met droogte”, aldus Lampe.
  • “We zitten momenteel nog “maar” aan 1,1 graad globale opwarming. Als alle landen doen wat ze beloven om klimaatopwarming tegen te gaan, zullen we aan 2,5 tot 2,7 graden opwarming raken. Elke fractie van een graad die erbij komt, gaat exponentieel omhoog. Het verschil tussen 1,5 en 2 graden is kleiner dan tussen 2 en 2,5, als we spreken over extremen en impact. Dit is nog maar het topje van de ijsberg.”

Twee grote pijlers

  • “Er zijn voornamelijk twee grote pijlers om op te hameren. De ene is mitigatie, zo snel mogelijk stoppen met broeikasgassen uitstoten en er voor zorgen dat de klimaatopwarming binnen de perken blijft. Maar de tweede is adaptatie. Klimaatverandering komt er en zal een effect hebben. En dan kan in iedere sector gekeken worden wat goede maatregelen zijn.
  • Lampe maakt het concreet: “In de landbouw is dat bijvoorbeeld meer gaan kijken naar gewassen die beter bestendig zijn tegen de warmte en de droogte. Maar er kan ook naar de ruimtelijke planning gekeken worden. De betonstop moet ervoor zorgen dat onze watervoorraden meer gevuld worden in de periodes dat we regen hebben. Dat we water tijdens droogte langer kunnen gebruiken om te irrigeren en onze planten water te geven.”
Meer
Lees meer...