Klimaatverandering bedreigt wereldwijde bananenteelt


In het kort

  • Stijgende temperaturen en extreme weersomstandigheden maken bijna twee derde van de bananenproducerende regio’s ongeschikt tegen 2080.
  • Landen als Guatemala, Costa Rica en Colombia hebben te maken met verminderde oogsten als gevolg van klimaatgerelateerde plagen. Dit verwoest plattelandsgemeenschappen economisch.

De bananenteelt wordt ernstig bedreigd door de escalerende klimaatcrisis. Onderzoek wijst uit dat in 2080 bijna twee derde van de bananenproducerende gebieden in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ongeschikt zou kunnen worden voor de teelt.

Deze nijpende situatie is het gevolg van een combinatie van factoren. Stijgende temperaturen, extreme weersomstandigheden en de toename van klimaatgerelateerde plagen. Landen als Guatemala, Costa Rica en Colombia hebben al te maken met verminderde opbrengsten, wat verwoestende economische gevolgen heeft voor hun plattelandsgemeenschappen.

Belang van bananen wereldwijde voedselzekerheid

Bananen spelen een cruciale rol in de wereldwijde voedselzekerheid. Ze zijn wereldwijd het meest geconsumeerde fruit. En ze staan op de vierde plaats van de basisgewassen, na tarwe, rijst en maïs. Ongeveer 80 procent van de bananen wordt geteeld voor lokale consumptie. Hierdoor worden meer dan 400 miljoen mensen van vitale calorieën voorzien.

Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn goed voor ongeveer 80 procent van de wereldwijde bananenexport. Ze leveren deze aan supermarkten over de hele wereld. De grote afhankelijkheid van de bananenproductie maakt deze regio bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering.

Invloed van klimaatverandering op de bananenteelt

Bananen, vooral de veel geteelde Cavendish-variëteit, zijn zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen en de beschikbaarheid van water. Ze hebben een specifiek temperatuurbereik (15°C-35°C) nodig voor optimale groei en kunnen beschadigd raken door stormen die de fotosynthese verstoren.

De overmatige afhankelijkheid van de Cavendish-variëteit, die gekozen is vanwege haar smaak, winterhardheid en opbrengst, heeft geleid tot een beperkte genetische diversiteit, waardoor bananen extra gevoelig zijn voor snelle klimaatveranderingen.

Meer
Lees meer...