Komt ware aard van ’t beestje boven? Le Pen ontkent Franse rol in razzia’s tegen Joden

In juli 1942 werden in twee dagen tijd meer dan 13.000 Franse joden opgepakt door de Franse politie. Onder hen waren 4.000 kinderen. De meesten van hen kwamen om in Nazi-kampen. De daad van collaboratie is een pijnlijke episode in de Franse geschiedenis. Jacques Chirac erkende in 1995 de verantwoordelijkheid van zijn land in de operatie. Maar Marine le Pen heeft nu gezegd dat Frankrijk niet verantwoordelijk is.  En dat is in Frankrijk echt wel a big deal.

De uitspraak is des te opmerkelijker omdat het er lang op leek dat Marine Le Pen er alles aan deed om de negationistische uitspraken van haar vader Jean-Marie Le Pen onder de mat te vegen. Jean-Marie Le Pen heeft in het verleden veel erg omstreden uitspraken gedaan over de jodenvervolging tijdens de oorlog. Zo noemde hij de holocaust “een detail in de geschiedenis”.

Op de zender RTL heeft Marine Le Pen nu gezegd dat haar land niet verantwoordelijk is voor de razzia’s waarbij in 1942 meer dan 13.000 joden werden opgepakt. Ze vond dat “Frankrijk niet verantwoordelijk is voor de razzia van de Vel d’Hiv in 1942”.

Wat was Vel d’Hiv?

Vel d’Hiv is in Frankrijk een bijzonder gevoelig onderwerp, nog steeds. De razzia’s van de Vélodrome d’Hiver behoren tot de zwartste episodes in de Franse geschiedenis. In juli 1942 werden meer dan 13.000 Franse joden (onder wie 4.000 kinderen) opgepakt door de Franse politie.

Een groot deel van de gevangenen werd een tijdlang opgesloten in de Vel d’Hiv, een groot wielerstadion in de buurt van Parijs. Ze leefden er in erg miserabele omstandigheden. De meesten werden nadien met veewagons naar Nazi-concentratiekampen afgevoerd, waar ze later werden vermoord.

Frankrijk telde een erg groot aantal collaborateurs met de Duitse bezetting, veel meer dan de meeste andere landen in Europa. Sinds de Tweede Oorlog hebben presidenten er alles aan gedaan om dat imago weg te werken. Zo gaf president Chirac bijvoorbeeld toe dat Frankrijk schuldig was aan de razzia’s en betuigde in 1995 al spijt daarover. Maar Frankrijk is ook een frontrunner in het in wetten gieten van negationisme sindsdien. Niet alleen van de Holocaust, maar het is ook één van de landen die bijvoorbeeld als eerste de Turkse uitroeiing van de Armenen ook juridisch als een historisch bewezen feit bestempelde.

“Dochter van”

De uitspraken van Marine Le Pen hebben meteen kritiek gekregen, onder meer van haar rivaal voor het presidentschap, de centrist Emmanuel Macron. “Sommigen waren vergeten dat Marine Le Pen de dochter van Jean-Marie Le Pen is”, zei Macron. Volgens hem heeft zij nu “een grote fout gemaakt” en “ze heeft nu haar vader vervoegd op de bank van het negationisme”.

Waarnemers wijzen er echter op dat Marine Le Pen niet aan haar proefstuk toe is. In maart liet ze al horen dat als ze de verkiezingen wint het bezitten van tegelijk een Franse en Israëlische nationaliteit niet langer zal worden toegestaan. Omdat Israël geen Europees land is, zei Le Pen achteraf. Maar, in de ogen van haar is bijvoorbeeld Rusland dat wel.

Keppeltjes

Jean-Marie Le Pen – de voormalige Front National-leider en vader van Marine Le Pen – is in het verleden veroordeeld voor Holocaustontkenning. Hoewel Marine Le Pen openlijk afstand heeft genomen van de uitspraken van haar vader, heeft de Joodse gemeenschap in Frankrijk weinig vertrouwen in haar. Stemmen op Le Pen is in Joodse kringen zelfs een taboe. De meeste Joodse organisaties zien het Front National als een antisemitische partij.

Ook op andere terreinen botst Le Pen met de Joodse gemeenschap. De Franse overheid streeft een seculiere staatsinrichting na. Zo is het sinds 2010 voor moslima’s verboden om een burqa te dragen in de openbare ruimte. Le Pen ziet graag meer consistentie in dat beleid. De politicus wil een verbod op alle publieke religieuze uitingen. Hieronder valt ook het dragen van een keppeltje, het religieuze hoofddeksel voor Joodse mannen.

Meer
Lees meer...