Koning Albert moet dan toch DNA afstaan om te bewijzen dat Delphine Boël niet z’n dochter is

Koning Albert moet dan toch DNA afstaan om te bewijzen dat Delphine Boël niet z’n dochter is

Koning Albert zal moeten bewijzen dat Delphine Boël z’n dochter niet is. Dat heeft het hof van beroep beslist. Delphine probeert al jaren te bewijzen dat koning Albert haar vader is en nu zal er dus eindelijk duidelijkheid komen in de zaak Boël.

Binnen drie maanden zullen we weten of Delphine Boël de dochter van koning Albert II is. Delphine vraagt al jarenlang erkenning van koning Albert, maar in 2017 oordeelde de rechtbank van eerste aanleg in Brussel dat de eis van Delphine om een DNA-test ongegrond was. Maar daar liet Delphine het niet bij. Ze trok naar het hof van beroep en daar kreeg ze wel gelijk.

Delphine Boël

Het verhaal van Delphine Boël begint in 1999. Toen werd er voor de eerste keer gespeculeerd dat de kunstenares eigenlijk de biologische dochter is van koning Albert en het gevolg is van een affaire die de koning, nu meer dan 50 jaar geleden, had met de moeder van Delphine Boël. Volgens Delphine had haar moeder Sybille de Selys-Longchamps van 1966 tot 1982 een affaire met de toenmalige prins Albert. Uit die affaire zou dan Delphine zijn voortgekomen.

De koning gaf in zijn kerstboodschap in 1999 toe dat hij en zijn vrouw koningin Paola huwelijksproblemen kenden, maar dat die ver achter de rug lagen. Maar daar liet Delphine het niet bij. In 2013 stapte ze voor het eerst naar de rechtbank. Ze eiste het DNA van koning Albert, maar ook dat van (toenmalig) prins Filip en prinses Astrid. Dat ze de kinderen van koning Albert daarbij betrok was een gevolg van het feit dat Albert op dat moment als koning onschendbaar was. Deze vordering trok Delphine later datzelfde jaar weer in.

In 2017 trok ze opnieuw naar de rechtbank. Op dat moment was koning Albert II afgetreden en was hij dus niet langer onschendbaar.

EPA

Eerste aanleg

De eis van Delphine Boël werd in 2017 in eerste aanleg ongegrond verklaard omdat ze volgens de wet geen twee vaders kan hebben. Delphine werd namelijk opgevoed door Jacques Boël, die wettelijk gezien haar vader is. Daardoor was het ongegrond om een DNA-test te eisen van koning Albert.

Jacques Boël werkte, in tegenstelling tot koning Albert, wel mee met het onderzoek. Uit een DNA-test bleek dat hij niet haar biologische vader is. Maar daar had de rechtbank van eerste aanleg weinig oor naar. Want juridisch bleef Jacques Boël wel degelijk de vader van Delphine, waardoor de koning geen DNA-test moest ondergaan.

Eerder dit jaar tekende Delphine Boël beroep aan tegen de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg. De zaak kwam dus voor bij het hof van beroep en daar haalde Delphine wel haar gelijk. Koning Albert II zal dus een DNA-staal moeten afleveren, waardoor er een einde zal komen aan een jarenlange juridische strijd.

Drie maanden

Nu heeft koning Albert drie maanden de tijd om een DNA-staal af te leveren. Daarna zal er dus eindelijk bevestiging komen in de zaak van Delphine Boël.

Volgens Marc Uyttendaele, de advocaat van Delphine Boël, staat het buiten kijf dat Delphine de zaak zal winnen. “Ons standpunt loopt parallel met de wet”, klinkt het. “Dit kan alleen maar leiden tot een overwinning. Er is zoveel bewijs dat Delphine de dochter is van Albert II”.

EPA

Gesponsorde artikelen