Koning geeft Bart De Wever slechts drie dagen extra om regering te vormen

Formateur Bart De Wever (N-VA) heeft van koning Filip drie dagen extra gekregen om zijn formatieopdracht voort te zetten. Daarmee lijkt de koning de druk op te voeren om snel tot een akkoord te komen voor de vorming van een nieuwe regering.

Formateur Bart De Wever moet over drie dagen opnieuw verslag uitbrengen aan koning Filip. Dit is korter dan verwacht, aangezien er werd aangenomen dat hij minstens een week zou krijgen. De korte termijn onderstreept de urgentie die de koning legt op het vinden van een akkoord tussen de vijf betrokken partijen.

Koning Filip dringt aan op snelle oplossing

Het koninklijk paleis maakte het besluit bekend: “Formateur Bart De Wever bracht verslag uit aan de koning over de vorming van een nieuwe regering. Een nieuwe audiëntie is voorzien donderdagavond 22 augustus.” Ondanks intensief nachtelijk overleg heeft De Wever echter nog geen akkoord kunnen bereiken en moest hij met lege handen naar de koning.

Dat de koning De Wever slechts drie dagen geeft, kan geïnterpreteerd worden als een signaal dat hij hoopt dat de partijen snel tot een vergelijk komen. In zijn toespraak voor de nationale feestdag hintte koning Filip al naar de noodzaak van een stabiele regering om belangrijke economische hervormingen door te voeren.

Europese deadline dwingt tot spoed

De Wever heeft zichzelf een deadline gesteld: op 20 september wil hij een plan van België aan de Europese Commissie voorleggen om het begrotingstekort aan te pakken. Het begrotingstekort bedraagt momenteel 4,4 procent van het BBP en dreigt verder op te lopen. Europa vereist echter een beperking van dit tekort tot maximaal 3 procent.

België moet daarom een saneringsplan indienen, waarvoor een nieuwe regering nodig is. Zonder een gedetailleerd hervormingsplan zou België slechts een kortere termijn van vier jaar krijgen om het tekort te reduceren. Dit zet extra druk op De Wever om snel tot een akkoord te komen over hervormingen in onder andere fiscaliteit, pensioenen en werkgelegenheid.

Optimisme en obstakels in de onderhandelingen

Hoewel de onderhandelingen moeizaam verlopen, blijft er optimisme onder de betrokken partijen. Na toegevingen aan Vooruit, uitte MR echter zorgen dat de huidige voorstellen te links zouden zijn. Toch hopen alle partijen, waaronder N-VA, cd&v, Vooruit en Les Engagés, deze week tot een akkoord te komen.

Meer
Lees meer...