Krinkel: de Chiro is met 4.000 man op kamp in Merksplas … en het ziet er awesome uit

Ongeveer 4.000 leiders en leden van Chirojeugd Vlaanderen kamperen nu op de terreinen van de voormalige landloperskolonie van Merksplas voor Krinkel. Dat is een zesdaags kamp dat om de vier jaar doorgaat met onder meer workshops, spelletjes, massazangmomenten en een groot kampvuur.

“Vier jaar geleden trok het evenement nog slechts 1.700 deelnemers, nu zijn er meer dan 4.000 Chirojongeren”, zegt Niels De Ceulaer, nationaal secretaris van Chirojeugd Vlaanderen aan de VRT. Van alle Vlaamse afdelingen zijn jongeren naar Merksplas afgezakt. Zo’n masse-events zijn echt geweldig volgens de Chiroleden: “Het is belangrijk dat je veel mensen van andere Chiro’s uit heel Vlaanderen leert kennen”. “Je leert met veel verschillende mensen samen zijn en dat is fantastisch”. “Het is maar om de vier jaar, het is dus zeker de moeite om eens te doen”.

Het thema: “Iedereen Chironaut”

Tijdens de bijeenkomst wordt ook het nieuwe jaarthema voorgesteld: “Iedereen Chironaut”. “Het jaarthema heeft een tweedelige boodschap”, zegt De Ceulaer. “Enerzijds willen we het belang van fysieke speelruimte voor kinderen en jongeren in de verf zetten. Er is steeds minder plaats voor kinderen en jongeren in de samenleving, en niet die groep nood aan ruimte om te ravotten, en zich vrij te bewegen. Anderzijds gaat het jaarthema ook over mentale speelruimte, en willen we de leden uitdagen om hun grenzen te verleggen en te gaan waar ze nooit eerder geweest zijn. We leven in een beschermende maatschappij, waar jongeren soms niet mogen spelen. We mogen niet vergeten dat spel een essentieel onderdeel is in de ontwikkeling van een kind”.

Enkele sfeerbeelden: