Als je volgend academiejaar een opleiding wil starten aan de Katholieke Universiteit Leuven, kan je voortaan een test doen die peilt naar je algemene vaardigheden. Toekomstige studenten kunnen zo makkelijker ontdekken hoe groot hun slaagkansen aan de universiteit zijn. De test is vrijblijvend en niet bindend.
De universiteiten in Vlaanderen maken al lang gebruik van een test die meet of je wiskundige en wetenschappelijke kennis voldoende is om bepaalde richtingen te starten. De test is volledig vrijblijvend en alleen voor de wetenschappelijke richtingen.
Uiteraard is wetenschappelijke kennis niet voldoende om te slagen aan de universiteit en heeft een student ook algemene academische vaardigheden nodig. Om die te peilen, heeft de KU Leuven een test ontwikkeld die toekomstige studenten online kunnen maken. De test is bedoeld voor alle jongeren die twijfelen of ze genoeg basis hebben om te kunnen slagen aan de universiteit en is volledig vrijblijvend.
Geen glazen bol
Professor Lieve De Wachter waarschuwt wel dat de test niet kan voorspellen of je zal slagen of niet. “Het is niet omdat je goed scoort op de Luci-test dat je vanzelf zal slagen in je eerste jaar. Wat wij meten is de basis die je sowieso nodig hebt als je een kans wil maken.” Als je minder dan 60 procent scoort op de test, heb je slechts een kans op vier dat je zal slagen aan de universiteit. “Die conclusie trekken we uit de resultaten van 20.000 eerstejaars die de test de afgelopen vier jaar hebben afgelegd.”
De test meet alleen de basis, maar uiteraard is er meer nodig om te slagen aan de universiteit. “Specifieke kennis, studiemethode, motivatie, zelfdiscipline, noem maar op”, zegt De Wachter. De test neemt maar dertig minuten in beslag en moet toekomstige studenten helpen met het inschatten van hun slaagkansen.
Luci, de vrouw met (een beetje) mensenkennis: http://t.co/zfahqSapDA Want het moet niet altijd van de mannen komen, Simon. #oriëntering
— Andries Verslyppe (@rdAsein) 13 maart 2015
Vrijblijvend en niet bindend
De katholieke universiteit wil de test niet bindend maken en wil het ook niet verplichten. “Het moet een oriënterende test blijven, bij voorkeur af te leggen in de loop van het zesde middelbaar.” De universiteit benadrukt wel dat de test niet bedoeld is om jongeren af te schrikken of om hen tegen te houden, maar om een realistisch beeld te geven van hun kunnen. Rector Rik Torfs vindt de test een heel goed idee. “Als te veel studenten mislukken in hun eerste jaar door een gebrek aan zelfkennis”, zegt hij.
Bron: HLN
Heb schrik voor de LUCI test. Zo'n bachelordiploma, kunnen ze dat nog afnemen? #itsatrap
— Anninka Truyen (@TruyenA) 13 maart 2015