Kyra Gantois, die samen met Anuna De Wever Youth For Climate oprichtte en een golf van spijbel-betogingen organiseerde, stopt ermee. Volgens Gantois werd ze uit de organisatie geduwd en kreeg ze er zelfs de kans niet om te werken. Dat het al even scheef zat tussen De Wever en Gantois was duidelijk, maar nu spuit de laatste ook haar gal op Twitter.
Bijna iconische beelden zijn het: duizenden scholieren die door de straten van Brussel trekken, op een dónderdag nog wel. Voor het klimaat: de bedoeling achter Youth For Climate is dan nog eenvoudigweg om te spijbelen tot politici strengere milieumaatregelen hebben. Die zijn er nog niet, maar intussen staat boegbeeld Anuna De Wever op festivals en trekt ze naar Chili met de zeilboot. Rond Kyra Gantois wordt het stil. Op Twitter laat zij nu weten dat ze ook uit de kerngroep van Youth For Climate stapt.
Het zit Gantois duidelijk hoog: ze deelt een document van goed drie pagina’s op de socialenetwerksite en daar is ze niet mals voor haar eerdere compagnon. “Mijn kant van het yfc-verhaal”, titelt ze. Want dat moet ook eens verteld worden, “hoewel ik weet dat ik hier negatieve reacties op ga krijgen.”
Alles over Anuna
Daaruit blijkt onmiddellijk dat De Wever en Gantois al vrij snel ruzie kregen. Ze richtten Youth For Climate op in navolging van Greta Thunbergs acties. Daarbij stond vooral De Wever in de aandacht, logisch volgens Gantois. “Ik zit op de Hogeschool en ik heb dus wettelijk nooit gespijbeld”, zegt de 20-jarige. Maar dat de aandacht naar Anuna ging, vond ze niet erg, al deed Gantois achter de schermen véél organisatorisch werk.
Daarom werd er ook in Youth For Climate een kerngroep opgericht, kwestie van de taken wat te verdelen. Maar ook daar ging het mis, zeker toen De Wever en Gantois ruzie kregen. “We kregen al snel ruzie en dat is nooit gemakkelijk, want de leden van de kerngroep kregen al snel het gevoel dat ze moesten kiezen, dat is voor niemand gemakkelijk”, klinkt het daarover.
Toch bleef Gantois verderwerken: zo probeerde ze mee een festival op poten te zetten, maar werd die taak haar schijnbaar te laat doorgeschoven. Toen Gantois het niet rondkreeg werd haar dat naar eigen zeggen “persoonlijk verweten”.
Pukkelpop
Daarnaast werd Gantois ook al niet uitgenodigd voor Pukkelpop: “Ik wist pas enkele dagen voordien dat we iets zouden doen op het podium. Ze konden mij niet uitsluiten, want ik had zelf een combiticket”, klinkt het. Gantois was het dan ook niet eens met de actie. “We hadden op dat moment al twee maanden niet gepraat, dus hebben we dan gepraat. Ik heb toen veel naar mijn hoofd geslingerd gekregen, figuurlijk.” Ook haar activisme bij Youth For Climate wordt in vraag gesteld: voor YFC is het duidelijk dat Kyra Gantois “niet meer in de media mag komen”.
Dan ontploft de bom bij Gantois, want voor haar is het op dat moment duidelijk “dat ik niets meer voor het klimaat aan het doen was, maar vast zat in een one man show voor aandacht”.
Dat het hele Pukkelpop-verhaal Gantois ook hoog zit, moet ook blijken. “Ik stel vragen die iedereen heeft”. Zo vond de twintigjarige het tijdsslot tussen twee dj’s in de Boilerroom eigenlijk ook niet geweldig. Ze heeft echter vooral twijfels bij het verhaal van De Wever. “Ze zegt dat ze van niets weet dat ze de hele nacht is lastiggevallen, want ze is er doorgeslapen, maar ze wist de dag nadien wel dat ze Vlaamse vlaggen vast hadden. En dan de dag nadien klacht indienen tegen bedreigingen die je niet gezien hebt?”
Vlaamse vlaggen, schepen naar Chili
’t Is voor Gantois duidelijk: haar rol bij de kerngroep van Youth For Climate is uitgespeeld, ook al omdat haar eigen mening tegen haar gebruikt werd. Zo werd haar verweten Vlaams Belang-sympathieën te hebben, wat volgens Gantois helemaal niet zo is. “Ik ben voor geen enkele partij, maar ik was het er niet mee eens dat die vlaggen weggehaald werden.”
“Ik vind dat iedereen mag staan voor wat ze willen staan, zolang ze daar anderen geen schade mee berokkenen. Het kan zijn dat die jongeren Vlaamse vlaggen bij hadden, maar daarvoor moeten we toch niet iedereen met die vlag over dezelfde kam scheren?”
De dag na het Pukkelpop-debacle bleek dat Anuna De Wever, in navolging van Greta Thunberg, ook naar Chili zou zeilen. Zonder Gantois, die niet gevraagd werd. “Nee, ik mag niet mee. Ik moet de beweging in België trekken, maar ik mag eigenlijk ook niet meer in de media komen”, klinkt het gefrustreerd.
“Als een stuk vuil behandeld”
Daar komt nog eens bij dat Gantois naar eigen zeggen uit de mailbox en communicatiestromen van Youth For Climate werd gehouden. Al dat verkeer ging rechtstreeks naar Anuna De Wever. Dus wil Gantois nog een keer haar verhaal doen. “Ik ga hier geen aandacht mee krijgen of vrienden maken. Dit is allesbehalve jaloezie naar Anuna, maar ik ben het beu om als een stuk vuil behandeld te worden, ik heb het gevoel dat ik langs alle kanten onderdrukt en de mond gesnoerd wordt.”
“Dit is geen persoonlijke aanval naar Anuna”, klinkt het nog, en dat ze zelf niet perfect is. Maar het verhaal bij Youth For Climate zit er duidelijk op, al ziet Gantois haar frustraties losstaan van YFC en haar eigen klimaatplannen. “Ik ga verder mijn doelen bereiken in de klimaatkwestie en je zal me nog zien verschijnen op de marsen.”