“Laat Jommeke openlijk homo zijn”

Vorige week werd bekendgemaakt dat Jommeke een volwassen spin-off stripreeks zal krijgen, in navolging van onder meer ‘Amoras’ van Suske en Wiske. Waar in ‘Amoras’ naakt en geweld schering en inslag was, zal een volwassen Jommeke vermoedelijk iets braver zijn. In het testament van Jef Nys staat namelijk dat zijn stripheld niet met seks, geweld en alcohol geassocieerd mag worden. Waar kan de spin-off dan wel over gaan, en op welk vlak zal ze zich onderscheiden van de gewone reeks? Ik heb alvast volgende suggestie: laat Jommeke openlijk homo zijn.  

Eén van de charmante dingen aan Jommeke is de jeugdige naïviteit en onschuld van de reeks. Het zijn brave verhalen, geworteld in de striptraditie van de vorige eeuw. De kunst van een spin-off is om de balans te vinden tussen die herkenbare elementen en een hedendaagse thematiek. Het verbod op seks, geweld en alcohol in het testament van Nys geldt niet per se voor een spin-off, maar uitgeverij Ballon Media liet wel weten dat Jommeke ‘geen drugsverslaafde tiener wordt die in een of andere ghetto woont.’ Dat zou nochtans heel interessante verhalen kunnen opleveren, maar inderdaad: zo kennen we Jommeke niet. Hij is de braafheid zelve, zo perfect dat het bijna saai wordt. Als het de bedoeling is om de spin-off een iets realistischere insteek te geven, dan zou Jommeke wat meer buiten de lijntjes moeten kleuren om een geloofwaardig personage te zijn. En dan kom ik dus uit bij een homoseksueel Jommeke.

Het zou de komende spin-off in één klap een stuk maatschappelijk relevanter maken. We leven dan wel in een heel tolerante samenleving, veel mensen hebben nog altijd vooroordelen en homofobe ideeën, en heel wat jonge holebi’s worstelen met hun geaardheid. Elk voorbeeld dat aantoont dat homoseksualiteit iets heel normaals is, kan holebi’s een hart onder de riem steken en vooroordelen doen verminderen. Al gaat het om een fictief personage, een eventuele outing van Jommeke zou een heel krachtig signaal zijn dat iedereen holebi kan zijn, en holebi’s ook maar gewone mensen zijn. Bovendien spreekt Jommeke een heel breed publiek aan: zowat elke Vlaming las wel eens een album. Jommeke overstijgt generaties en sociale klasses.

Jommeke als homo is overigens niet in strijd met de huidige stripreeks, waarin Jommeke nog een kind is dat vermoedelijk nooit van het begrip geaardheid gehoord heeft – laat staan dat hij de zijne al kent.

Na enkele soapholebi’s in Thuis en Familie of een homokus in een Ketnetreeks is de tijd rijp voor een homoseksueel hoofdpersonage in een populaire stripreeks. Ik hoop dat Zonnedorp binnenkort de regenboogvlag mag hijsen!