Niet alleen heeft België twéé universiteiten in de Shanghai University Rankings, we doen het ook beter dan vorig jaar. Universiteit Gent stijgt in de rangschikking van de 85ste naar de 70ste plaats. De KULeuven komt de top-100 binnen op plaats 96. Dat hebben we vooral te danken aan de studies op vlak van landbouw en geneeskunde. Vrije Universiteit Brussel zit nog bij de 150 beste, Universiteit Antwerpen haalt een plekje bij de 400 beste.
De universiteit van Gent scoort het best (41ste plaats) op vlak van landbouwstudies. Ook de KULeuven staat in de top-100: het bevindt zich in de groep 51-75.
De afdeling geneeskunde en farmacie aan de KULeuven presteert nog beter: 39ste plek op de globale schaal. Gent scoort hier een plekje bij de eerste 150, Universiteit Antwerpen bij de eerste 200.
Wat betreft sociale wetenschappen staat de KULeuven weer eerst: in de top-75. De UGent versierde een plekje bij de eerste 150, Universiteit Antwerpen zit bij de beste 200 universiteiten.
Een gelijkaardig beeld bij ingenieursstudies: KULeuven bij de 51 tot 75 beste, UGent bij de 101-150 beste.
Op vlak van natuurwetenschappen en wiskunde scoort ons land een beetje minder: KULeuven en de Vrije Universiteit Brussel staan alletwee bij 150 beste. UGent kan nog een plaats bij de beste 200 versieren.
Amerikaanse dominantie
Over het algemeen wordt de lijst gedomineerd door Amerikaanse universiteiten met 4 uniefs in de top-5: Harvard, Stanford, MIT en Berkeley. Het Britse Cambridge staat op vijf. In de top-500 bezet de VS 146 plekjes, gevolgd door China (44) en Duitsland (39).
De ranglijst houdt rekening met vijf criteria: het aantal afgestudeerden dat een Nobelprijs wint, het aantal keren een Nobelprijs of Fields Medal werd gewonnen, het aantal onderzoekers aan de instelling dat ‘vaak geciteerd’ wordt, het aantal ingediende papers en het aantal papers gepubliceerd in de 20 procent belangrijkste tijdschriften. Voor ingenieursstudies wordt ook rekening gehouden met
Het is meteen de reden dat de Shanghairanking ook veel kritiek krijgt: het focust enkel op prestaties, niet op onderwijs.